Tuesday, December 31, 2013

SELAMAT TAHUN BARU



hye semuaa .. haa hari nih merupakan 1 januari tahun 2014 , itu bermakna kita semua dah masuk ke tahun baru .. wahhh tua dah saya , sebab tahun nih umur saya 20 tahun .. hehe korang pulak tahun nih berapa umur ? hehe share-share lah kat saya :p .. elele takyah malu sangat , huhu mesti semalam ramai yang sambut dekat dataran merdeka kan ?? best ke ?? sebab saya tak pernah sambut new year kt sana , hehe tak minat lah tempat ramai-ramai orang nih , rimas huhu .. saya sambut tahun baru dekat rumah je , dan Alhamdulillah saya dapat sambut tahun baru dengan khatam al-quran .. syukran jazilan Tuhan , sebab dah permudahkan urusanku .. tuh dah bersyukur sangat buat saya , jadi tak perlu kot nak sambut beria-ria dekat dataran tuh kan ? sekadar kita sambut sebagai mengingat kita sebagai hamba Allah dekat mukabumi nih , haa caranya kita buatlah apa yang Allah suruh , itu lebih baik betol tak korang ?? siapa sokong sila angkat tangan .. hehe .. haaa mesti ramai yang ada azam kan ? apa erk azam korang semua ?? ce bagitahu :) , hmm azam saya tahun nih cuma nak jadi lebih baik dari tahun lepas , dan nak cuba jadi anak yang solehah patuh pada perintah Allah dan dengar cakap ibubapa :) , huhu ada tak siapa-siapa azam dia sama dengan saya ?? hehe .. kalau ada kita sama :) .. erkk okaylah korang sampai sini sajalah kot yang nak saya bercerita dekat korang semua .. okay lasty nak saya nak ucap SELAMAT TAHUN BARU 2014  .. okay wassalam :)

Thursday, December 19, 2013

Rindu blogger




hye korang semua .. opss sorry saya cuma cakap hye dekat korang yang sudi singgah dekat blog saya jerk .. hehe .. jangan marah .. ecehh takde lah .. gurau je .. hmmm lama dah saya tak update blog yg dah bersawang nih kan ? korang semua apa khabar ? sehat ? kalau sehat bagoslah , itu maknanya para-para enti dan anta semua pandai jaga kesihatan diri :) .. sebenarnya hari nih saya tak tahu nak tulis just cuma nak conteng-conteng je dekat blog nih ? takpe kan ? haaa barulah ceria sket bila saya ada update , kalau tak bosan jerk bila ada yang singgah mesti bosan kan sebab saya jarang update , jadi kalau saya update nampak lah ceria sket .. ehh kejap taknaklah nak banyak pulak ! boleh ? hihihi .. nak bodek pulak .. hmmm tak sangka kan dah nak masuk tahun 2014 , illaliqa' 2013 dan ahlan wasahlan 2014 .. wahhh tahun depan tualah saya jawabnya umur dah nak masuk 20 tahun .. pengumuman saya dah tua .. ecehh tapi tua dari budak2 yang bawah batch 94 je yerk , kalau yang dekat atas tuh tualah dari saya .. hahaha gelak kejam plus nakal .. hee .. haa lupa plak nak story dekat korang hari sabtu lepas saya dan family pergi bercuti dekat pulau pangkor , area perak :) .. memang best dapat pergi sana tapi satu je tak best saya tak dapat ziarah kubur arwah kawan saya :') , okay takpe mungkin takde rezeki saya lagi nak pergi ziarah kan ? yelaa kubur arwah dekat area ipoh , saya pergi lumut jerk .. jauh kot dari lumut nak pegi ipoh .. hurmm nampak gayanya saya kena carik cara nak pergi sana .. pape pon kalau dapat pergi sekali pon jadilah .. rasa bersyukur sangat :) .. okay taknaklah cter sedih-sedih karang ada yang nanges plak baca entry nih .. okay senyum semua jangan nanges yerk ? bak kata omputih "don't be sad" .. okay sambung cerita pasal pergi pangkor .. wahhh sampai sana memang terujalah pantai dia cantik sangat , air dye jernih je .. sungguh indah ciptaan Tuhan :) .. dekat sana saya main snorkeling , hee dapat tengok ikan berenang dekat sebelah jerk .. nampak ketam .. wahh memang best lah .. tapi satu jerk tak best , ada mat saleh dgn minah saleh lah .. yela dah lah depa pakai mcm ..... haaa malas nak cakap .. abaikan .. saya dapat naik bot wow abang bot tuh bawak laju gile .. haha .. pastu main bananan perhh memang nak nanges saya dibuatnya yela lajuuu betol dye bawak , rasa nak belasah abang yg bawak kitorang tuh .. orang dah jerit kuat2 boleh plak dye gelak je tengok kami .. sabo jelahh .. pastu saya dapat tangkap ada sekor binatang nih dye spesis mcm ketam tapi tak tahulah apa nama dye .. buat muka selamba je saya tangkap .. haha rileks jer .. orang lain tengok pon takut .. lah wt pe nak takut kita kan patut takut dengan ALLAH jerk , tak gitu ? .. pape pon memang saya seronok sangat , terima  kaseh ayah sebab bawak kami semua jalan-jalan .. sayang ayah :) .. okaylah korang tuh je kot nak bebel hari nih .. nanti saya update lagi yerk ? take care semua ... wassalam :)

Thursday, November 21, 2013

10 Trik hidup ceria bebas berpenyakit !




hye korang semua hari nieh saya muncul lagi dekat blog nieh , hehe nak buat ape ? nak sharing dekat koranglah pasal ape yg saya baru dapat .. :) hah nak tahu ape ? okay mehh sama-sama baca dekat bawah nieh yerk :D

1) BEBAS GULA 
gula adalah zat yang menyebabkan tubuh memproduksi hormon insulin yang sangat tinggi , dikenali sebagai insulin spike .. tubuh memproduksi insulin agar gula dapat segera dimasukkan kedalam sel tubuh .. apabila tubuh dipaksa terus-menerus menerima gula pada kadar tinggi , maka fungsi insulin pon menjadi berkurang .. akibatnya kita berisiko menderita kegemukan , diabetes , penyakit jantung , koroner , hiperfensi dan stroke ..

2) KARBOHIDRAT KOMPLES
karbohidrat komples adalah karbohidrat yang kaya dengan serat .. maksudnya pelepasan gula dalam darah akan stabil .. contohnya makanan yang kaya dengan karbohidrat adalah beras merah . roti gandum dan kentang .. beras merah mengandungi vitamin B komples dan serat yang sangat penting untuk proses pergolahan tenaga dan pencemaran .. makanan-makanan yang kaya dengan karbohidrat akan mengekalkan tubuh yang langsing dan dapat mengelakkan selulit ..

3) BUAH-BUAHAN
makan buah sebelum makan .. makanan sampingan yang terbaik untuk tubuh adalah buah .. dalam sehari , setidaknya kita harus makan dua jenis buah , tiga kali sehari .. makan buah berupaya mencuci usus dan secara automatik metabolisme tubuh juga akan naik .. kenapa harus ambil buah sebelum makan ? perut akan terisi terlebih dahulu , jadi vitamin dan mineral yang masuk itu akan membantu proses pergolahan sumber tenaga yang dimakan .. makan buah pada kadar yang sepatutnya mampu mengurangi risiko kanser , osteoporosis dan berbagai-bagai lagi penyakit lain ..

4) BEBAS MINYAK GORENGAN 
kadar lemak yang dihasilkan melalui proses pergorengan akan meningkatkan kadar kolestrol jahat dalam darah .. kolestrol jahat inilah penyumbang penyakit jantung , hipertensi , dan penyakit degeneratif lain .. awas makanan bergoreng yang diambil kerap juga meningkatkan peluang menghidap kanser paru-paru ..

5) BERSUKAN 
tidak perlu ke gym atau melakukan sukan ekstrem setiap hari .. pilih senaman ringan atau apa-apa saja yang boleh membuat korang happy .. contohnya berjalan kaki , mengelilingi shopping complex sebelum membeli barang .. itu pun mampu memberi kesihatan yang baik untuk korang ..

6) TERLALU STRESS 
hormon kortisol yang keluar ketika stress akan merangsang nafsu makan , memperlambatkan metabolisme , dan meningkatkan kadar lemak di perut .. relaksasi seperti mendengar muzik atau beriar-siar ditaman rekreasi dapat mengurangkan stress .. lakukan salah satu aktiviti ini minima 10-15 minit setiap hari .. korang akan bebas daripada stress yang kadang kala mengundang lebih banyak penyakit ..

7) TIDUR SECUKUPNYA 
sebuah kajian di amerika syarikat menyatakan , kurang tidur akan menungkatkan hormon rasa lapar dan menurunkan hormon rasa kenyang , kajian lain menambah , orang yang tidurnya kurang dari 4jam sehari mempunyai peluang menderita obesiti 73% lebih tinggi berbanding orang yang tidur 7-9 jam sehari ..

8) MINUM SUSU
perempuan yang mengambil yogurt bebas lemak , keju atau susu rendah lemak 3-4 kali sehari mampu mengusir 705 lemak dari tubuhnya .. kalsium dan susu berperanan sebagai agen yang memerintah tubuh yang membakar kelebihan lemak .. minumlah segelas susu bebas lemak ketika sarapan , segelas yogurt rendah lemak pada siang hari , dan segelas susu bebas lemak sebelah petangnya ..

9) HADKAN LEMAK 
hadkan pengambilan lemak dalam makanan yang dimasak .. begitu juga dengan minyak , penggunaanya dibenarkan tapi hanya dalam kuantiti sedikit .. tidak salah jika sesekali mahu menjamah snek tapi pilihlah yang rendah lemak .. antara yang boleh dipilih ialah sandwich , bertih jagung ataupon popia basah .. tiada masalah jika sesekali mahu makan diluar .. apa yang boleh dilakukan ialah meminta hidangan dalam saiz kecil ..

10) PENGAMBILAN PROTEIN
jangan sesekali mengelakkan diri daripada mengambil ayam dan daging kerana ia membekalkan protein .. namun sebelum itu , pastikan kulitnya dibuang terlebih dahulu .. korang boleh makan pelbagai jenis makanan tetapi pastikan cara masakannya betul .. untuk itu apa kata masak dengan cara memanggang , membakar atau mengukus ..

heee okaylah korang dah faham kan ? okay untuk itu saya nak nasihatkan dekat korang , kenalah pandai ambil pemakan secara seimbang iaitu secara sihat .. bila kita sihat , otak cerdas pemikiran pon akan jadi lebih cergas .. tuh saja yang nak saya sharing dekat korang pada hari ini .. okay .. wassalam :)



Saturday, November 9, 2013

Renunglah hati (lirik nasyid)


hey korang saya muncul lagi .. hehe .. hari nieh takde ape yang nak saya update just nak sharing dekat korang semua lirik nasyid dekat blog saya nieh .. hah kalau korang ade yang nak lirik dye meh saya bagi kat bawah nieh , so salinlah yerk :)



Renunglah selalu hati kita ..
kerana ia sumber kebaikan dan kejahatan ..
wadah kekufuran dan keimanan ..
rebutan diantara malaikat dan syaitan ..
hati perasaannya sangat halus ..
sentuhannya tiada terasa tapi sangat memberi kesan ..
didalam kehidupan kita ..
siapa yang arif perjalanan hatinya ..
faham kebaikan dan kejahatannya ..
bersungguh-sungguh bermujahadah ..
membuang kejahatannya diganti segera dengan kebaikan ..
pasti selamat dari tipuan syaitan dan dunia ..
ramai yang tidak faham perjalanan hatinya ..
terima saja yang baik dan buruknya ..
kemudian merasakan yang baik semuanya ..
tiada terasa lagi membuat dosa ..
disinilah perlunya pimpinan mursyid ..
yang mengenal hati manusia ..
yang mampu mengajar dan mendidik ..
agar kita tidak tersasar ..
jagalah hati ia hakikat diri dari mazmumah yang merosakkan diri ..
hiasi hati dengan sifat yang suci inilah dia "HATI MUKMIN SEJATI"

huhu hah dah dapat lirik dye ? okay kalau dah dapat baguslah , saya harap korang faham apa maksud nasyid nieh okay .. semoga ianya akan terus masuk kedalam hati kita :) .. okaylah korang tuh je untuk saya update pada hari nieh .. ilaliqa' (^_^)

Thursday, November 7, 2013

No Title .. boleh ?



hye semua , ape khabar sehat ? ade yang sakit tak ? kalau ada yang sakit pegi makan ubat ye , pastu nanti dah sehat baru baca blog saya okay ;) .. hehe lama betol kan blog saya nieh jadi "rumah terbiar" haha cenggitulah kononnya tapi sebenarnya "blog terbiar' hehe tak seram lah pulak .. keh keh keh .. walaweh korang ade tak yang rindu nak baca blog saya ? kalau ade cuba angkat tangan sikit ;) hehe .. saya tak ada nak tulis apa pon hari nieh so nak membebel kejap iyolah orang baru update blog lah katakan hehe .. kalau korang perasan blog lama saya tema dye warna purple kan ? haaaa ace tengok yang new ... santek tak ? warna biru hitam .. haha .. okay jujurlah dari diri saya sendiri tak santek pon macam blog kome semua .. hehe just simple-simple jea malas nak wat santek-santek haha .. takut nanti berat blog nieh and kemudian korang taknak dah singgah blog saya lagi sebab ape ? sebab dah berat so slow ~ so sad .. ekeke gurau je .. taknak baca dan singgah pon takpe saya tak marah ^_^ , yela hak membaca hak korang kan ? so suke hati koranglah nak baca ke idok yerk ? haha ..tapi kepada yang sudi singgah tuh saya nak cakap syukran , thank you dan terima kaseh sebab jadi peneman setia baca blog nih :) .. fuhhh tak sangka kan dah nak abes dah tahun 2013 , so 2014 is coming soon .. waaa tualah saya jawabnya tahun depan sebab umur nak masuk 20 tahun .. OMK (oh mak kau) hahaha .. beselah tuh makin hari , kita makin tua bukan makin muda yerk ? so saya kenalah terima kenyataan bahawasanya tahun depan saya dah tua :O hahah .. eh okaylah korang mata dan ngantok plak *ayat bohong sunat sebenanya tak tahu nak taip apa dah .. heee jangan marah , opss maafkan saya ye kawan-kawan semua .. nanti saya update lagi okay ? bila ? oh itu saya tak janji make sure korang rajinlah singgah yerk :) .. wassalam ..

Thursday, October 10, 2013

Luahan hati seorang pemimpin ..

Assalamualaikum korangg semua .. meh baca luahan hati seorang pemimpin yang sangat terharu bila membacanya .. jom sama-sama kita hayati :)

SEDIH DENGAN DOSA ..

Hatiku tidak susah di waktu aku dihina , aku tidak bersedih di waktu aku menderita , aku tidak sedih di waktu aku disisi , jiwaku tidak menderita ketika aku ditohmah dan difitnah .. aku tahu itu semua penghapusan dosa , tapi aku sedihkan dosa-dosa yang ku lakukan , orang yang sepertiku ini sudah pasti tidak terlepas daripadanya .. yang aku sedihkan kesalahan dan kesilapanku , bahkan dosa-dosaku itu setiap hari memburuku , aku takut pintu syurga tertutup buatku , pintu neraka terbuka untukku .. aduh Tuhan tidak ada erti kekayaan , kesenangan kalau dosa tidak diampunkan .. itulah yang menganggu selalu wahai Tuhan , jiwaku tidak tenang dibuai oleh dosa-dosa itulah yang menganggu fikiranku , Tuhan maafkan , Tuhan ampunkanlah aku , kalau bukan dengan rahmatMu tapi dengan kemaafanMu ..

PERASAAN HATIKU ..

Entah apalagi lah perasaan hatiku yang berlaku setiap hari dalam hidupku .. cukuplah sekadar itu aku memberitahu kamu apa yang ada didalam hatiku , begitulah hatiku lebih sibuk dari fizikalku , bahkan diakhir ini fizikalku tak sibuk kerana keuzuranku namun hatiku tetap sibuk seperti yang telah ku beritahu padamu .. semoga apa yang ku tulis dipelihara Tuhan jauhi dari riak dari perkara yang merosakkan , kan ku tulis perasaan hatiku ini agar dapat dikongsi bersamamu .. semoga perasaanmu sama dengan perasaanku walaupun begitu aku bukan rasul , mahupun nabi tentu aku ini mempunyai kelemahan diri , kalau terjebak juga dengan riak , aku memohon ampun kepada Tuhanku .. dengan rahmatMu Tuhan maafkanlah diriku , dengan rahmatMu Tuhan jangan bertindak keatasku kerana kelemahanku aku berharap dengan rahmatMu Tuhan pimpinlah aku selalu .. AMIN ...

Saturday, September 7, 2013

kisah nabi yunus




hye semuaa .. sehat ? hari nieh saya nak jadi cikgu tadika kejap .. hehe sebab ape ? sebab nak bercerita tentang nabi yunus .. huhu kalau sape-sape yang sudi nak dengar tuh meh lah baca yerk ;) ..

Tidak banyak yang dikisahkan oleh Al-Quran tentang Nabi Yunus sebagaimana yang telah dikisahkan tentang nabi-nabi Musa, Yusuf dan lain-lain. Dan sepanjang yang dapat dicatat dan diceritakan oleh para sejarawan dan ahli tafsir tentang Nabi Yunus ialah bahawa beliau bernama Yunus bin Matta. Ia telah diutuskan oleh Allah s.w.t. untuk berdakwah kepada penduduk di sebuah tempat bernama "Ninawa" yang bukan kaumnya dan tidak pula ada ikatan darah dengan mereka. Ia merupakan seorang asing mendatang di tengah-tengah penduduk Ninawa itu. Ia menemui mereka berada di dalam kegelapan, kebodohan dan kekafiran, mereka menyembah berhala menyekutukan kepada Allah s.w.t..

Yunus membawa ajaran tauhid dan iman kepada mereka, mengajak mereka agak menyembah kepada Allah s.w.t. yang telah menciptakan mereka dan menciptakan alam semesta, meninggalkan persembahan mereka kepada berhala-berhala yang mereka buat sendiri dari batu dan berhala-berhala yang tidak dapat membawanya manfaaat atau mudarat bagi mereka. Ia memperingatkan mereka bahawa mereka sebagai manusia makhluk Allah s.w.t. yang utama yang memperoleh kelebihan di atas makhluk-makhluk yang lain tidak sepatutnya merendahkan diri dengan menundukkan dahi dan wajah mereka menyembah batu-batu mati yang mereka pertuhankan, padahal itu semua buatan mereka sendiri yang kadang-kadang dan dapat dihancurkan dan diubah bentuk dan memodelnya. Ia mengajak mereka berfikir memperhatikan ciptaan Allah s.w.t. di dalam diri mereka sendiri, di dalam alam sekitar untuk menyedarkan mereka bahawa Tuhan pencipta itulah yang patut disembah dan bukannya benda-benda ciptaannya.

Ajaran-ajaran Nabi Yunus itu bagi para penduduk Ninawa merupakan hal yang baru yang belum pernah mereka dengar sebelumnya. Kerananya mereka tidak dapat menerimanya untuk menggantikan ajaran dan kepercayaan yang telah diwariskan oleh nenek moyang mereka yang sudah menjadi adat kebiasaaan mereka turun temurun. Apalagi pembawa agama itu adalah seorang asing tidak seketurunan dengan mereka. Mereka berkata kepada Nabi Yunus: "Apakah kata-kata yang engkau ucapkan itu dan kedustaan apakah yang engkau anjurkan kepada kami tentang agama barumu itu? Inilah tuhan-tuhan kami yang sejati yang kami sembah dan disembahkan oleh nenek moyamg kami sejak dahulu. Alasan apakah yang membenarkan kami meninggalkan agama kami yang diwariskan oleh nenek moyang kami dan menggantikannya dengan agama barumu? Engkau adalah seorang yang ditengah-tengah kami yang datang untuk merusakkan adat istiadat kami dan mengubah agama kami dan apakah kelebihan kamu diatas kami yang memberimu alasan untuk mengurui dan mengajar kami. Hentikanlah aksimu dan ajak-ajakanmu di daerah kami ini. Percayalah bahawa engkau tidak akan dapat pengikut diantara kami dan bahawa ajaranmu tidak akan mendapat pasaran di antara rakyat Ninawa yang sangat teguh mempertahankan tradisi dan adat istiadat orang-orang tua kami."

Barkata Nabi Yunus menjawab: "Aku hanya mengajak kamu beriman dan bertauhid menurut agama yang aku bawa sebagai amanat Allah s.w.t. yang wajib ku sampaikan kepadamu. Aku hanya seorang pesuruh yang ditugaskan oleh Allah s.w.t. untuk mengangkat kamu dari lembah kesesatan dan kegelapan menuntun kamu ke jalan yang benar dan lurus menyampaikan kepada kamu agama yang suci bersih dari benih-benih kufur dan syirik yang merendahkan martabat manusia yang semata-mata untuk kebaikan kamu sendiri dan kebaikan anak cucumu kelak. Aku sesekali tidak mengharapkan sesuatu upah atau balas jasa daripadamu dan tidak pula menginginkan pangkat atau kedudukan. Aku tidak dapat memaksamu untuk mengikutiku dan melaksanakan ajaran-ajaranku. Aku hanya mengingatkan kepadamu bahawa bila kamu tetap membangkang dan tidak menghiraukan ajakanku, tetap menolak agama Allah s.w.t. yang aku bawa, tetap mempertahankan akidahmu dan agamamu yang bathil dan sesat itu, nescaya Allah s.w.t. kelak akan menunjukkan kepadamu tanda-tanda kebenaran risalahku dengan menurunkan azab seksa-Nya di atas kamu sebagaimana telah dialami oleh kaum terdahulu iaitu kaum Nuh, Aad dan Tsamud sebelum kamu.

Mereka menjawab peringatan Nabi Yunus dengan tentangan seraya mengatakan: "Kami tetap menolak ajakanmu dan tidak akan tunduk pada perintahmu atau mengikut kemahuanmu dan sesekali kami tidak akan takut akan segala ancamanmu. Cubalah datangkan apa yang engkau ancamkan itu kepada kami jika engkau memang benar dalam kata-katamu dan tidak mendustai kami." Nabi Yunus tidak tahan tinggal dengan lebih lama di tengah-tengah kaum Ninawa yang berkeras kepala dan bersikap buta-tuli menghadapi ajaran dan dakwahnya. Ia lalu meninggalkan Ninawa dengan rasa jengkel dan marah seraya memohon kepada Allah s.w.t. untuk menjatuhkan hukumannya atas orang-orang yang membangkang dan berkeras kepala itu.

Sepeninggalan Nabi Yunus penduduk Ninawa mulai melihat tanda-tanda yang mencemaskan seakan-akan ancaman Nabi Yunus kepada mereka akan menjadi kenyataan dan hukuman Allah s.w.t. akan benar-benar jatuh di atas mereka membawa kehancuran dan kebinasaan sebagaimana yang telah dialami oleh kaum musyrikin penyembah berhala sebelum mereka. Mereka melihat keadaan udara disekeliling Ninawa makin menggelap, binatang-binatang peliharaan mereka nampak tidak tenang dan gelisah, wajah-wajah mereka tanpa disedari menjadi pucat tidak berdarah dan angin dari segala penjuru bertiup dengan kecangnya membawa suara gemuruh yang menakutkan.

Dalam keadaan panik dan ketakutan, sedarlah mereka bahawa Yunus tidak berdusta dalam kata-katanya dan bahawa apa yang diancamkan kepada mereka bukanlah ancaman kosong buatannya sendiri, tetapi ancaman dari Tuhan. Segeralah mereka menyatakan taubat dan memohon ampun atas segala perbuatan mereka, menyatakan beriman dan percaya kepada kebenaran dakwah Nabi Yunus seraya berasa menyesal atas perlakuan dan sikap kasar mereka yang menjadikan beliau marah dan meninggalkan daerah itu.

Untuk menebus dosa, mereka keluar dari kota dan beramai-ramai pergi ke bukit-bukit dan padang pasir, seraya menangis memohon ampun dan rahmat Allah s.w.t. agar dihindarkan dari bencana azab dan seksaan-Nya. Ibu binatang-binatang peliharaan mereka dipisahkan dari anak-anaknya sehingga terdengar suara teriakan binatang-binatang yang terpisah dari ibunya seolah-olah turut memohon keselamatan dari bencana yang sedang mengancam akan tiba menimpa mereka.
Allah yang Maha Mengetahui bahawa hamba-hamba-Nya itu jujur dalam taubatnya dan rasa sesalannya dan bahawa mereka memang benar-benar dan hatinya sudah kembali beriman dan dari hatinya pula memohon dihindarkan dari azab seksa-Nya, berkenan menurunkan rahmat-Nya dan mengurniakan maghfirat-Nya kepada hamba-hamba-Nya yang dengan tulus ikhlas menyatakan bertaubat dan memohon ampun atas segala dosanya. Udara gelap yang meliputi Ninawa menjadi terang, wajah-wajah yang pucat kembali merah dan berseri-seri dan binatang-binatang yang gelisah menjadi tenang, kemudian kembalilah orang-orang itu ke kota dan kerumah masing-masing dengan penuh rasa gembira dan syukur kepada Allah s.w.t. yang telah berkenan menerima doa dan permohonan mereka.

Berkatalah mereka didalam hati masing-masing setelah merasa tenang, tenteram dan aman dari malapetaka yang nyaris melanda mereka: "Di manakah gerangan Yunus sekarang berada? Mengapa kami telah tunduk kepada bisikan syaitan laknatullah dan mengikuti hawa nafsu, menjadikan dia meninggalkan kami dengan rasa marah dan jengkel kerana sikap kami yang menentang dan memusuhinya. Alangkah bahagianya kami andaikan ia masih berada di tengah-tengah kami menuntun dan mengajari kami hal-hal yang membawa kebahagiaan kami di dunia dan di akhirat. Ia adalah benar-benar rasul dan nabi Allah yang telah kami sia-siakan. Semoga Allah s.w.t. mengampuni dosa kami."

Adapun tentang keadaan Nabi Yunus yang telah meninggalkan kota Ninawa secara mendadak, maka ia berjalan kaki mengembara naik gunung turun gunung tanpa tujuan. Tanpa disadari ia tiba-tiba berada disebuah pantai melihat sekelompok orang yang lagi bergegas-gegas hendak menumpang sebuah kapal. Ia minta dari pemilik kapal agar diperbolehkan ikut serta bersama lain-lain penumpang. Kapal segera melepaskan sauhnya dan meluncur dengan lajunya ke tengah laut yang tenang. Ketenangan laut itu tidak dapat bertahan lama, kerana sekonyong-konyong tergoncang dan terayunlah kapal itu oleh gelombang besar yang datang mendadak diikuti oleh tiupan angin taufan yang kencang, sehingga menjadikan juru mudi kapal berserta seluruh penumpangnya berada dalan keadaan panik ketakutan melihat keadaan kapal yang sudah tidak dapat dikuasai keseimbangannya.

Para penumpang dan juru mudi melihat tidak ada jalan untuk menyelamatkan keadaan jika keadaan cuaca tetap mengganas dan tidak mereda, kecuali dengan jalan meringankan beban berat muatan dengan mengorbankan salah seorang daripada para penumpang. Undian lalu dilaksanakan untuk menentukan siapakah di antara penumpang yang harus dikorbankan. Pada tarik pertama keluarlah nama Yunus, seorang penumpang yang mereka paling hormati dan cintai, sehingga mereka semua merasa berat untuk melemparkannya ke laut menjadi mangsa ikan.

Kemudian diadakanlah undian bagi kali kedua dengan masing-masing penumpang mengharapkan jangan sampai keluar lagi nama Yunus yang mereka sayangi itu, namun melesetlah harapan mereka dan keluarlah nama Yunus kembali pada undian yang kedua itu. Demikianlah bagi undian bagi kali yang ketiganya yang disepakati sebagai yang terakhir dan yang menentukan nama Yunuslah yang muncul yang harus dikorbankan untuk menyelamatkan kapal dan para penumpang yang lain. Nabi Yunus yang dengan telitinya memperhatikan sewaktu undian dibuat merasa bahawa keputusan undian itu adalah kehendak Allah s.w.t. yang tidak dapat ditolaknya yang mungkin didalamnya terselit hikmah yang ia belum dapat menyelaminya. Yunus sedar pula pada saat itu bahawa ia telah melakukan dosa dengan meninggalkan Ninawa sebelum memperoleh perkenan Allah s.w.t., sehingga mungkin keputusan undian itu adalah sebagai penebusan dosa yang ia lakukan itu. Kemudian ia beristikharah mengheningkan cipta sejenak dan tanpa ragu segera melemparkan dirinya ke laut yang segera diterima oleh lipatan gelombang yang sedang mengamuk dengan dahsyatnya di bawah langit yang kelam-pekat.

Selagi Nabi Yunus berjuang melawan gelombang yang mengayun-ayunkannya, Allah s.w.t. mewahyukan kepada seekor ikan paus untuk menelannya bulat-bulat dan menyimpangnya di dalam perut sebagai amanat Tuhan yang harus dikembalikannya utuh tidak tercedera kelak bila saatnya tiba. Nabi Yunus yang berada di dalam perut ikan paus yang membawanya memecah gelombang timbul dan tenggelam ke dasar laut merasa sesak dada dan bersedih hati seraya memohon ampun kepada Allah s.w.t. atas dosa dan tindakan yang salah yang dilakukannya tergesa-gesa. Ia berseru didalam kegelapan perut ikan paus itu: "Ya Tuhanku, sesungguhnya tiada Tuhan selain Engkau, Maha sucilah Engkau dan sesungguhnya aku telah berdosa dan menjadi salah seorang dari mereka yang zalim."

Setelah selesai menjalani hukuman Allah s.w.t., selama beberapa waktu yang telah ditentukan, ditumpahkanlah Nabi Yunus oleh ikan paus itu yang mengandungnya dan dilemparkannya ke darat. Ia terlempar dari mulut ikan ke pantai dalam keadaan kurus lemah dan sakit. Akan tetapi Allah s.w.t. dengan rahmat-Nya menumbuhkan di tempat ia terdampar sebuah pohon labu yang dapat menaungi Yunus dengan daun-daunnya dan menikmati buahnya. Nabi Yunus setelah sembuh dan menjadi segar kembali diperintahkan oleh Allah s.w.t. agar pergi kembali mengunjungi Ninawa di mana seratus ribu lebih penduduknya menharapkan kedatangannya untuk memimpin mereka dan memberi tuntunan lebih lanjut untuk menyempurnakan iman dan aqidah mereka. Dan alangkah terkejutnya Nabi Yunus tatkala masuk Ninawa dan tidak melihat satu pun patung berhala berdiri. Sebaliknya ia menemui orang-orang yang dahulunya berkeras kepala menentangnya dan menolak ajarannya dan kini sudah menjadi orang-orang mukmin, soleh dan beribadah memuja-muji Allah s.w.t.

Cerita tentang Yunus terurai di atas dikisahkan oleh Al-Quran dalam surah Yunus ayat 98, surah Al-Anbiaa' ayat 87, 88 dan surah Ash-Shaffaat ayat 139 sehingga ayat 148. 

seronok tak dengar kisah nabi yunus ? jom kita dengar sama-sama nasyid kisah nabi yunus :)


Saturday, August 17, 2013

Sifat dan Karakter Manusia Berdasarkan Bulan Lahir


hye semuaa .. hari nieh saya muncul lagi dekat blog nieh nak sharing dekat korang semua .. meh baca sama-sama kt bawah nieh .. :)



1. JANUARI

  • Suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang lain dan suka mengkritik
  • Rajin dan setiap yang dibuat selalu menghasilkan keuntungan.
  • Suka berbenah atau bersih-bersih dan hal-hal yang serba teratur.
  • Bersifat sensitif, berpikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mendambakan tumpuan yang boleh dipercayai
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sehat tetapi mudah diserang flu.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memamerkannya atau memperhatikannya.
  • Cukup sayang pada anak-anak.
  • Suka berdiam di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar untuk hidup bersosialisasi.
  • Mempunyai rasa cemburu yang sangat tinggi.
2. FEBRUARI

  • Berpikir abstrak.
  • Suka pada benda yang real dan abstrak.
  • Inteligent, bijak dan jenius.
  • Memiliki kepribadian yang mudah berubah.
  • Mudah menawan hati orang lain.
  • Agak pendiam, pemalu dan rendah diri.
  • Jujur dan setia pada segalanya.
  • Keras hati untuk mencapai tujuan.
  • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
  • Mudah memamerkan dan memperlihatkan amarahnya.
  • Suka berkawan tapi kurang memamerkannya.
  • Sangat berani dan suka berangan-angan.
  • Optimis untuk merealisasikan impiannya.
  • Pemerhati yang tajam.
  • Suka hiburan dan suka akan benda yang bersifat seni.
  • Sangat romantik pada dalamannya tetapi tidak pada luarannya.
  • Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
  • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
  • Harus belajar untuk memamerkan emosi.
3. MAC

  • Berkepribadian yang menarik dan menawan.
  • Mudah didampingi.
  • Sangat pemalu dan pemendam rasa.
  • Sangat baik, jujur dan mudah simpati.
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam sekitar.
  • Suka pada kedamaian.
  • Sangat peka kepada orang lain.
  • Sesuai dengan kerjanya yang memberi khidmat kepada orang lain.
  • Tidak cepat marah dan sangat baik hati.
  • Tahu membalas dan mengenang budi orang.
  • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
  • Kecenderungan untuk mendendam jika tidak dikontrol.
  • Suka berangan-angan.
  • Suka melancong.
  • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
  • Kelam kabut dalam memilih pasangan.
  • Suka dengan hiasan rumah tangga.
  • Punya bakat seni dalam bidang muzik.
  • Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan bagus.
  • Terlalu moody.
4. APRIL

  • Sangat aktif dan dinamik.
  • Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal.
  • Sangat menarik dan pandai memanjakan diri.
  • Punya daya mental yang sangat kuat.
  • Suka diberi perhatian.
  • Sangat diplomatis (pandai memmujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang).
  • Sangat berani dan tidak ada perasaan takut.
  • Suka petualangan, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
  • Emosi cepat terusik, try to control the emotion.
  • Kecenderungan bersifat dendam.
  • Agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan.
  • Kuat daya ingatan.
  • Gerak hati yag sangat kuat.
  • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
  • Berpenyakit di sekitar kepala dan dada.
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu.
5. MEI

  • Kekerasan hati dan degil.
  • Kuat semangat dan bermotivasi tinggi.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Mudah marah apabila tidak dikontrol.
  • Pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian.
  • Perasaan yang amat mendalam.
  • Cantik dari segi mental dan fizikal.
  • Tidak perlu dimotivasikan.
  • Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi orang lain.
  • Mudah dipujuk.
  • Bersikap sistematik (otak kiri).
  • Suka berangan-angan.
  • Kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
  • Bagian telinga dan leher mudah diserang penyakit.
  • Daya khayal yang tinggi.
  • Pandai berdebat.
  • Fizikal yang baik.
  • Kelemahan sistem pernafasan.
  • Suka sastra, seni dan muzik serta melancong.
  • Tidak berapa suka duduk atau diam di rumah.
  • Tidak punya banyak anak.
  • Rajin dan bersemangat tinggi.
  • Agak boros.
6. JUN

  • Berfikiran jauh dan berwawasan.
  • Mudah digunakan atau dimanfaatkan orang karena sikap baik.
  • Berperangai lemah lembut.
  • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
  • Idea yang terlalu banyak di kepala’
  • Bersikap sensitif.
  • Otaknya aktif senantiasa berfikir.
  • Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
  • Bersikap suka menunda-nunda.
  • Bersikap terlalu memilih dan selalu mau yang terbaik.
  • Cepat marah dan cepat sejuk.
  • Suka berbicara dan berdebat.
  • Suka membuat lawak dan bergurau.
  • Otaknya cerdas berangan –angan.
  • Mudah dan pandai berkawan.
  • Orang yang sangat tertib.
  • Pandai mempamerkan sikap.
  • Mudah terkena influensa.
  • Cepat merasa bosan.
  • Sikap terlalu memilih dan cerewet.
  • Kurang mempamerkan perasaan.
  • Lambat sembuh apabila hatinya terluka.Mudah menjadi eksekutif.
  • Mempunyai prinsip:siapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya.
7. JUL

  • Sangat senang apabila didampangi.
  • Banyak berahasia dan sukar dimengerti, terutama lelaki.
  • Agak pendiam.
  • Mudah dipujuk.
  • Sangat menjaga hati atau perasaan orang lain.
  • Sangat ramah.
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
  • Berjiwa sentimental.
  • Jarang berdendendam.
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
  • Membimbing secara fizikal dan mental.
  • Sangat peka, pengasih serta penyayang.
  • Melayani semua orang dengan sama.
  • Daya simpati yang tinggi.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka menilai orang lain.
  • Mudah dan rajin belajar.
  • Suka suka mengenang peristiwa atau kawan lama.
  • Suka duduk atau diam di rumah.
  • Suka menunggu kawan tapi tidak mencari kawan.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Lemah dari segi kesehatan perut.
  • Mudah gemuk apabila tidak mengontrol makanan melalui diet.
  • Minta disayangi.
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
  • Rajin dalam bekerja.
8. OGOS

  • Suka bergurau.
  • Sopan santun dan perhatian terhadap orang lain.
  • Berani dan tidak mengenal kata takut.
  • Orangnya agak tegas dan bersikap kepemimpinan.
  • Pandai memujuk orang lain.
  • Terlalu pemurah dan bursikap ego.
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
  • Haus akan pujian.
  • Semangat juangan yang luar biasa.
  • Sangat cemburu.
  • Cepat berfikir.
  • Fikiran yang berdikari.
  • Suka memimpin dan dipimpin.
  • Sifat suka berangan-angan.
  • Berbakat dalam seni lukis, hiburan dan silat.
  • Cepat ditimpa penyakit ringan.
  • Belajar untuk relax.
  • Sikap kelam kabut.
  • Romantik, pengasih, penyayang.
  • Suka mencari kawan.
9. SEPTEMBER

  • Sangat sopan santun.
  • Sangat cermat, teliti dan teratur.
  • Suka menegur kesalahan orang lain dan mengkritik.
  • Pendiam tapi pandai dalam bercakap – cakap.
  • Sikap sangat cool, sangat baik dan mudah simpati.
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
  • Sangat sensitif tetapi tidak diketahui.
  • Orang yang banyak berfikir.
  • Otak bijak dan mudah belajar.
  • Suka mencari maklumat.
  • Kontrol diri untuk tidak terlalu mengkritik.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi ) kerana banyak menyimpan rahsia.
  • Suka akan hiburan dan melancong.
  • Kurang menunjukan perasaannya.
  • Luka hatinya sangat lama disimpan.
  • Terlalu memilih pasangan.
  • Sistematik.
10. OKTOBER

  • Menyukai orang yang suka kepadanya.
  • Suka mengambil jalan tengah.
  • Sangat sangat menawan dan sopan santun.
  • Kecantikan luar dan dalam.
  • Tidak pandai berbohong dan berpura – pura.
  • Mudah rasa simpati, baik, lebih mementingkan kawan.
  • Sentiasa berkawan.
  • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
  • Cepat marah.
  • Tidak menolong orang kecuali diminta.
  • Suka melihat dariperspektifnya sendiri.
  • Tidak suka terima pandangan orang lain.
  • Emosi yang mudah terusik.
  • Suka berangan dan pandai bercakap.
  • Daya firasat yang sangat kuat (terutama perempuan).
  • Suka melancong , bidang sastra dan seni.
  • Pengasih, penyayang dan lemah lembut.
  • Romantik dalam prcintaan.
  • Mudah terusik hati dan cemburu.
  • Suka kegiatan luar.
  • Orang yang adil.
  • Boros dan mudah dipengeruhi sekitarnya.
  • Mudah patah semangat.
11. NOVEMBER

  • Banyak idea.
  • Sukar untuk dimengerti atau difahami sikapnya.
  • Berpikiran ke depan.
  • Berikiran unik dan bijak.
  • Penuh dengan idea – idea baru yang luar biasa.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
  • Bagus untuk jadi dokter.
  • Cermat dan teliti.
  • Sifat yang berahasia, pandai mengorek dan mencari rahasia.
  • Banyak berfikir, kurang bicara tetapi mesra.
  • Berani, pemurah, setia, dan sabar.
  • Apabila mahu akan diusahakan sehingga berhasil.
  • Tidak suka marah kecuali digugat.
  • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
  • Otak yang sangat tajam.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Tidak menghargai pujian.
  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam.
  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahasia.
  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.
12. DESEMBER

  • Sangat setia dan pemurah.
  • Bersifat patriotik.
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Suka menjadi yang berpengaruh dalam organisasi.
  • Senang apabila didampingi.
  • Suka bergaul dengan orang.
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai.
  • Sangat jujur, tidak pandai berpura-pura, cepat marah.
  • Perangai yang berubah-ubah.
  • Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi.
  • Benci apabila dikongkong.
  • Berfikir dengan logik.

Friday, August 9, 2013

BERTABAHLAH , ALLAH ITU SENTIASA DISISIMU ..

Hye semuaa .. lama dah kan sunyi je blog saya nieh sebab tak update pape pon .. sorrylah ye kawan-kawan sebab dah lama tak membebel dekat blog nieh .. heee .. okay sebelom raya habes , saya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin :) .. okaylah sebenarnya saya cume nak share dekat korang pasal artikel yang menarik ! .. sejujurnya saya cuma menaip semula apa yang telah ditulis .. dah-dah takyah nak tahu sangat lah eh .. baca jee .. selamat beramal :)

SURAM ...
SESURAM GERIMIS DIHATI ..
MENGAPA KAU MENANGIS WAHAI DIRI ??
MERASAKAN DUNIA TAK LAGI BERERTI ..
ADAKAH KAU MERAGUI KASIHNYA ILAHI ?
MENGAPA TIDAK YAKIN ADANYA ALLAH BERSAMAMU ..

KAU MENCARI-MENCARI ..
MERABA-RABA DALAM GELAP HATIMU ..
BINGUNG , NANAR , DALAM RAMAI ..
TAK MENGERTI , MENGAPA INI YANG HARUS KAU HADAPI ..
KAU MENANTI , BILAKAH AKAN KAU PEROLEH APA YANG KAU HARAPKAN ..

MERASAKAN TUHAN TAK LAGI ENDAH PADAMU ..
TAK LAGI SUDI MEMANDANGMU ..
JANGAN BEGITU , WAHAI DIRI 
DENGARKAN APA KATA TUHANMU ..

"hai anak adam ! sesungguhnya engkau  , selama mana kau berdoa dan berharap kepadaku ..
aku ampuni bagi engkau diatas dosa yang ada pada engkau .. dan aku tidak peduli "

"hai anak adam ! kalau telah sampai sekalian dosa engkau ke awan langit , kemudian itu engkau memohon keampunanku , nescaya aku ampuni bagi engkau "

" hai anak adam ! sesungguhnya engkau kalau engkau datang kepadaku dengan kesalahan-kesalahan sepenuh bumi ini , kemudian itu engkau menemani aku , padahal tiada engkau mempersekutukan aku dengan sesuatu ,  nescaya aku berikan kepada engkau keampunan dengan sepenuh bumi (HR al-tirmizi)

WAHAI DIRI ENGKAU JIWA YANG BAIK ..
JIWA YANG RINDU ..
CUMA ENGKAU KELIRU ..
MENGAPA MASIH TERUS MENZALIMI DIRIMU ?
SEDANGKAN DIRIMU TAK BERHAK DISAKITI ..
JASAD DAN ROHMU ANUGERAH TERINDAH DARI ILAHI ..

MAKA MENGAPA TEGAR MASIH DILUKAI ..
ENGKAU JIWA BESAR YANG DIKASIHI TUHAN ..
ENGKAU JIWA HEBAT BERPOTENSI MENYENGAT ..
ENGKAU JIWA KEBAL YANG LALI PADA UJIAN ..

ENGKAU SEBENARNYA BERCITA-CITA TINGGI ..
LALU MENGAPA MEMILIH UNTUK TERUS DISAKITI ..
UNTUK TERUS DISAKIT ?
JANGAN BEGITU WAHAI DIRI ..
SUNGGUH , ENGKAU SENTIASA PUNYA 
ENGKAU SENTIASA PUNYA SATU LAGI PILIHAN ..
IAITU KEMBALI KEPADA LUASNYA KEINDAHAN KEHIDUPAN BERTUHAN ..

KEMBALI BERTEDUH DIBAWAH REDUP KASIH ILAHI ..
KEMBALI KEPADA DIA ..
USAH TAKUT WAHAI DIRI ..
BUKANKANKAH MEREKA BERSAMAMU ..?
MENYOKONGMU , MEMBIMBINGMU ..
TIKA KAU BERLATIH DIJALAN RAYA INI ..

YANG PASTI , ENGKAU TIDAK SENDIRI ..
KERANA MASIH ADA YANG MENYAYANGIMU ..

"dan dia (Allah) yang mempersatukan hati mereka (orang yg beriman) walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yang berada dibumi nescaya kamu tidak dapat mepersatukan hati mereka " sungguh dia maha perkasa , maha bijaksana "

OLEH ITU , YAKINLAH DAN TEGUHKAN DERAPAN ..
LANGKAHMU DIJALAN INI ..
YAKIN ALLAH BERSAMAMU DISETIAP LANGKAHMU ..

"dan janganlah kamu (merasa) lemah , dan jangan pula bersedih hati , kerana kamu paling tinggi (darjat)nya
jika kamu orang paling beriman (al-imran :139)"

okaylah dah baca kan ? perhh dah mengantuk mata penat menaip , tido dulu ye kawan-kawan nanti saya update lagi .. wassalam :)





Sunday, June 23, 2013

Malam nisfu syaaban


hye semua lama dah kot saya tak update blog kan ? okay malam nieh saya nak update pasal malam nisfu syaaban .. nak tahu ape dye malam nisfu syaaban tuh ? meh baca entry kt bawah nieh :

Pada mlm Nisfu Syaaban,buku catatan amalan akan dibawa naik oleh Malaikat utk ditukar dgn lembaran amalan yg baru setelah setahun berlalu.
Mlm Nisfu Syaaban merupakan mlm yg penuh berkat & rahmat selepas mlm Lailatul Qadar.
Sabda Rasulullah SAW: “Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia.
Allah SWT berfirman: “Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)
Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahwa Nabi tidak tidur pada mlm itu. "Rasulullah SAW telah bangun pada mlm (Nisfu Syaaban) & bersolat & sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda SAW & bergerak. Kemudian aku kembali & aku dgr Baginda berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu drpd apa yg akan diturunkan & aku pohonkan keredhaanMu drpd kemurkaanMu & aku berlindung kpdMu drpdMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”
Sabda Rasulullah bermaksud: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”
Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:“Sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”
Sesetengah ulama berpendapat, pada malam itulah ditukar dan ditentukan umur dan rezeki umat manusia. Teruskanlah membuat amal kebaikan, kerana selepas 15 Syaaban, maka bermulalah rekod amalan baru bagi setiap hamba.

AMALAN MALAM NISFU SYAABAN 
Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan setiap satunya diniatkan memohon:
- bacaan 1 : Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
- bacaan ke 2 : Ditetapkan iman dan dijauhkan dari bala bencana.
- Bacaan ke 3 : Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.

PERBANYAKKAN ISTIGHFAR
Lafazkan "astaghfirullahal'azhim (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil
PERBANYAKKAN SOLAT-SOLAT SUNAT
seperti :
- Solat Sunat Dhuha
- Solat Sunat Rawatib
- Solat Sunat Tahajud
- Solat Sunat Tasbih
- Solat Sunat Taubat
- Solat Sunat Hajat
- Solat Sunat Witir.
Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.”
MEMBACA AL QURAN
MEMPERBANYAKKAN SEDEKAH
PERBANYAKKAN SELAWAT & BERDOA

PERBANYAKKAN TASBIH,TAHMID,TAHLIL,TAKBIR
Ucap subhanallah alhamdulillah lailahaillallah allahuakbar
Fadilat : setiap satunya akan ditulis baginya 20 kebajikan dan digugurkan daripadanya 20 kejahatan.
Maka, sewajarnya kita melakukan amalan-amalan yang soleh pada malam berkenaan dan mengelakkan apa yang Allah benci, mudah-mudahan kita semua diampunkan.

Friday, June 7, 2013

7 jun 1994 (2013)


hey korangg semua sehat ? huhu hari nieh saya nak update pasal semalam punya ceritalah .. hehe sebab semalam genaplah umur saya 19 tahun .. wakakaka dah tua rupanya aku (cakap sorang-sorang) hehehe .. hah korang tahu tak belom sampai birthday saya lagi dah ada orang belikan kek .. hehe .. orang tuh bukan siapa-siapa pon dye cuma kawan saya .. pape pon terima kaseh dekat azri sebab belikan kek untuk saya .. 
pastu kalau korang nak tahu umi saya belikan mp3 hehe .. cehh gadget nieh memang lah dah lama keluar tapi saya memang ada niat nak beli pon sebab senang sikit kan kalau ada mp3 takdelah asek dengar dekat fon je so save lah sikit batery kan ? huhuhu .. okay bercakap pasal yang wish birthday saya dekat twitter dan facebook memang ramai .. ada lah dekat 300 huhu .. ramai gak lah tuh tahun lepas lagi ramai dekat 900 so tahun nieh kurang sikit .. tapi takpelah asalkan ade yang ingat birthday saya tuh pon dah cukup buat saya terharu dekat diorang yang wish .. hehehe .. okay saya nak ucapkan terima kaseh banyak-banyak dekat diorang yang dekat twitter , facebook dan handphone yang wish saya .. saya hargai sangat walaupon ada yang tak kenal wish .. :) okay lastly kata saya nak ucapkan happy birthday jugak dekat siapa yang birhtday sama dengan saya .. hihihi .. korang jaga diri ye semua .. ingat pesan yang selalu saya pesan dekat korang sembahyang jangan tinggal .. nanti kalau ada masa dan idea saya update lagi ye .. ! wassalam :)

Happy Birhtday to me :D

hehe pakai telekung je .. malas nak pakai tudung hahah .. bia nampak alim siket .. (poyo)



Wednesday, May 29, 2013

first time masak rendang ..


hyee semua .. hari nieh saya nak update lagi .. hehe baca tau jangan tak baca .. hehe .. just kidding .. terserah kepada siapa yang nak baca tuh .. thanks  yang singgah .. :) (buat muka comel) .. sepanjang kakak saya pantang dalam sebulan 2 minggu nieh saya lah yang akan take over tempat dye .. iaitu handle taska .. dan termasuklah jadi cheff .. kena masak untuk budak-budak transit dan budak-budak nursery .. huhu .. sebenarnya saya memang minat memasak pon .. huhu hobi .. kalau dah tengah rajin nak masak tuh perhh memang sunguh-sungguh abes lah .. tak perlukan bantuan orang lain pon .. kalau korang nak tahu selama saya reti memasak nieh , tak penah pon masak rendang ayam sendiri .. hahaha .. kalau nak raya pon saya cuma tolong-tolong jee .. huhu .. nieh baru first time saya masak rendang sensorang tanpa bantuan orang lain .. :) .. seronok masak rendang hari nieh .. tak sangka plak rendang saya menjadi .. cuma tuh lah masin sikit .. heee ~ tapi okay maseh boleh dimakan .. umi saya tak sabar nak rasa rendang yang saya masak .. excited betol .. huhuh .. terharu kejap sebab seorang ibu suka dan tak sabar nak makan masakan anaknya sendiri .. biasa , saya masak lauk lain dye okay je .. takdelah sampai exicted macam nieh .. huhuh .. suka sangat dapat masak rendang hari nieh .. next time saya nak cuba masak lauk lain plak .. hehe .. korang yang baca entry doakan supaya saya dapat jadi seorang wanita yang pandai memasak ye .. insya'Allah .. aminn .. eh okaylah tuh je kot yang saya nak sharing dengan korang semua pada hari nieh .. take care semuaa .. "lelaki besar badan gagah , terima kaseh kerana sudi singgah"



Saturday, May 25, 2013

Kenduri KEKAH


hyee korangg semuaa :) .. apa khabar ? sehat ? kalau semuanya sehat , bagoslah .. cepat sama-sama ucap "terima kaseh Tuhan , kerana kau telah menyihatkan aku pada hari ini" aminn ^^ .. okayy hari nieh adalah hari kenduri kekah anak buah saya .. alaaa sape lagi kalau bukan nur durratun marwa yang comel loteh tuh .. hahaha .. eh betol la mana ada baby yang tak comel kan ? semua baby comel .. huhuhu .. yang tak comel tuh kita yang dah besau nieh jehh .. hikhik .. (perasan pon diri tuh dah besar) :p okayy saya agak merah pipi sekejap gara-gara maluuu (',') .. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar hari nieh .. dan tetamu pon ramai yang hadir .. tapi kan , kalau korang nak tahu saya lambat siap tadi .. hohoho orang dah ramai yang datang , siap nak nak mula baca doa dah tapi saya maseh lagi belom mandi .. hahaha baru terhegeh-hegeh nak pegi mandi yeww busuk lah , anak sape lahh nieh eh ?? >.< (taknak mengaku) HAHAHA .. gelak besar .. ataupon gelak jahat .. orang dah abes baca doa baru saya keluar bilik dah siap .. hampeh punya budak , anak dara sape lah nieh siap lambat .. hahaha anak cikgu hamdan lah sape lagi ? tak kenal ke ? kalau tak kenal moh lerr kita berkenalan .. yelaa berkawan tak salah kan ? kawan tuh perangai dye baik , kita ikot jadikan TAULADAN , kawan yang bermasalah jangan tinggalkan dye , sebaliknya kita tolong dye untuk berbubah ke - arah kebaikan .. then  kalau dye taknak terima kita nasihat dye , terpulang pada dye .. kita sebagai kawan dye doakan yang terbaikk untuk dia .. itu baru dinamakan TEMAN , SAHABAT ataupon KAWAN .. kalau kita tak kenal perangai dye just tahu nama dye , itu dipanggil KENALAN bukan KAWAN , bukan TEMAN , dan bukan SAHABAT .. eh lelebih plak saya nieh eh .. nak story pasal kekah ke ? pasal PERSAHABATAN ? confius kejap ==' heheh .. okaylah korang saya dah takde idea nak membebel apa .. nanti saya update lagi yer ? jaga diri semua .. wassalam  :)

Nur Durratun Marwa .. comel kan ? :D


Dari kiri cik sue qiela , mak ude biela dan mak lang hanis :)

Wednesday, May 8, 2013

Dulu musuh kini kawan





hye korang semuaa .. sehat ? kalau sehat bagoslah tuh Alhamdulillah .. boleh lah singgah blog saya haha .. (promote plak) .. okay tengah-tengah malam macam nieh terdetik plak hati nieh nak bercerita pasal kehidupan saya .. huhu .. okay nak dijadikan cerita mr.J lah senang ceritakan taknak bagitahu nama dye .. secret .. huhuh .. kami kenal dah lama sejak dari darjah 6 lagi .. then dah lama tak jumpa .. bila umur meningkat remaja .. then bila dah umur kami 16 tahun barulah jumpa balek .. tuh pon jumpa dekat facebook .. bukan depan2 pon .. tak tahu macam mana lah kan saya dgn mr.J nieh suka sangat bergaduh dua-dua tak boleh nak bertolak ansur .. fuh .. penat lah jugak sebab hari-hari nak bergaduh mulut dekat dalam facebook je bukan depan2 .. tapi bahangya terasa macam depan2 .. haha tak tahu lah macam mana agaknya bila tengok depan2 kan ? perhh mesti dah jadi perang dunia kedualah senang cerita .. lama lah jugak kami gaduh .. bila dah tak lama cnct tuh dua2 diam then bila jumpa balek mulalah gado macam anjing dengan kucing .. sekarang dah meningkat umur 19 tahun barulah kami berbaik .. nieh semua diluar dugaan saya jugak tak sangka yang kami nieh boleh berbaik sebenarnya cuma masing2 dengan ego sendiri tuh yang tak boleh mengalah .. kadang-kadang tuh bila teringat balek yang kami gadoh tuh rasa nak tergelak pon ada sebab masing2 tak tahu apa punca sebenarnya kami bergaduh .. so saya bersyukur sangat-sangat sebab takde dah dendam dekat dalam hati nieh .. rasa tenang sangat bila Tuhan dah makbulkan doa saya supaya kami dapat berbaik ..  ya Allah terima kaseh sangat-sangat .. :') apa-apa pon saya harap kami boleh berkawan selamanya .. insya'Allah .. aminn .. korang yang baca entry nieh doakanlah sekali persahabatan kami ye :) .. mudah-mudahan ada hikmah disebalik pergaduhan kami dan kami berbaik ..okaylah korang tuh je yang nak saya celoteh hari nieh .. lain kali kalau ada lagi saya update okay ? selamat malam semua .. wassalam ..