Thursday, December 6, 2012

Hati gembira tak terkata :)

Assalamualaikum .. hehe ingat sis lagi tak ? kalau ade yang ingat tuh bagus lahh .. good2 ^_^ tapi kalau ada yang dah lupa sis tuh hmmmm .. i'm so sad .. ececechhh .. tak payah lah nak sedih sangat kan ? typo je lebih sis nieh .. hihihi .. okayy mesti korangg perasan kan kenapa dah lama sis tak update blog ?? hehe nieh nak bagitahu lah nieh .. acutally sis tengah buntu dan takde idea yang dapat keluar dari kepala nieh , tambah-tambah lagi bila sis sebok dengan kerja so tuh yang tak takde masa nak usik blog nieh .. muhehehe .. dah tahu kan ? sorry again :) .. by the way sebenanya sis nak story sikit dengan korangg hehe 9.12.2012 nieh merupakan birthday adik sis yang ke - 17 hehe .. i think mesti korangg rasa kenapa dengan birthday adik sis nieh dengan sis kan ?? haha .. actually ayah sis dah janji yang sis akan continue belajar driving after birthday dye .. hehe because ayah nak sis amek lesen dengan dye .. hehehe .. huhu sekarang sis dah ade lesen "L" hehe so and now nak dapatkan lesen "P" lah pulak .. hahaha tak gitu ?? next time kalau sis dah ada lesen takde lah sis susahkan family sis kan ? nak bawak ke sana ke sini huh kesian kan ? okay sis boleh berdikari lagi lepas nieh :))) *terlebih senyum pulak* opsss maafkan saya :p hehe .. okay lahh kawan-kawan tuh saja yang nak sis kongsikan tentang diri sis .. next time sis sharing lagi dengan we all .. salam sayang dari sis farrah hanis .. assalamualaikum :)


nieh lah lesen L sis hehe tembam kan ? haha tak ksah janji ade lesen :)
aku ade , kau ade ? :p

Wednesday, October 24, 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum semua .. hye peeps :) sehat ? kalau sehat alhamdulillah .. boleh lah raya esok kann ? hehe .. hah pejam celik , pejam celik tup-tup esok dah raya haji kann ? wahh seronoknye .. hehe ^_^ kebiasaanye yang sambut aidiladha nieh dengan meriah tentu lah orang negeri kelantan , terengganu dan kedah kan ? hehe sebab negeri dorangg nieh islamic sikit jadi bila raya puasa dorangg tak meriah pon raya macam tak raya jee .. haha... walaweh atok korang buat korban tak ?? nak tahu jugak hehe .. almaklumlah nak makan rendang .. kehkeh .. okayy abaikan tahu dah sis memang annoying gilee .. haha .. okay lah sis nak pegi siap-siap balek melaka nieh .. sape-sape yang sambut kat melaka jemput-jemput lah datang raya dekat kampung sis okayy .. dekat alor gajah .. hehe .. okayy akhir kata sis nak ucapkan SALAM AIDILADHA semuaa .. ! assalamualaikum ..





Monday, October 22, 2012

PANTUN TEKA-TEKI


Assalamualaikum kawan-kawan .. hehe kali nieh sis nak ajak korangg sume main teka-teki .. hehe .. jom main same-same .. okayy sebelum tuh sis nak pantun dulu .. bace ehh .. 

dari pahang singgah ke sini sana ..
penat berjalan sis ingin bertanya ..
kalau korang bijaksana ..
cubelah teka buah ape yang sis nak tanya .. :)




Naik basikal pergi ke pekan,
Singgah membeli periuk belanga,  
Sungguh manis bila dimakan,
Kulitnya merah berambut pula.

Tiap pagi pergi ke sawah,
Mencari rezeki untuk keluarga,
Terkenal sebagai raja buah,
Durinya tajam tidak terkira.

Kampung seberang dipukul ribut,
Jadi sebutan zaman berzaman
Rasa gerun bila disebut,
Tetapi lembut bila ditelan.

Selepas subuh pergi ke kota,
Meraduk lumpur dan juga paya,
Buah ini mempunyai mahkota,
 Badannya pula dipenuhi mata.

Adik kecil mukanya bersih,
Selepas dimandi oleh bonda,
Kulitnya hitam isinya putih,
Rasanya manis seperti gula.

Pergi ke muara menaiki rakit,
Bawa balik bunga yang mekar,
Buah ini pelik sedikit,
Bijinya pula ada di luar.

Pak Hitam pergi ke hutan,
Membawa pulang kayu utas,
Bentuknya seperti buah rambutan,
Hendak makan badannya dipulas.    
hehe .. kalau nak jawab komen okayy .. atau pon shoutbox :) daaa ~

Sunday, September 9, 2012

Bila Ego Meninggi

Assalamualaikum guys .. sehat ? kalau sehat alhamdulillah .. boleh lah singgah blog saye .. dan bace ape yang menarik dekat blog saye nieh :D hehe .. okayy hari nieh saye nak update pasal bile ego meninggi hah tahu tak ape akan jadi bile ego kite nieh tinggi ? nak tahu mehh bace kt bawah ..

tak kira lah ape saja hubungan mesti ade rintangannye kan ? kadang-kadang hanya sedikit salah faham , hubungan persahabatan terus muram dan suram :( kedua belah pihak mengambil tindakan menyepikan diri dan tidak mahu berdamai .. tapi lambat laun mesti korangg perlu berjumpa kembali padanya kann ? :) masa tuh walaupon luaran nampak gembira , mesti ada rasa janggal sikit kan ? daripada jadi begitu , lebih baik cegah sebelum ia terjadi .. okayy saya ada tips-tips macam mana nak cegahnya .. baca okayy ..

1. SELIDIK PUNCANYA
bila hubungan dah terlalu rapat , kemunculan konflik pasti akan memberikan tamparan hebat , lebih-lebih lagi bila bersangkutan dengan kepercayaan .. diri akan rasa dikhianati .. contohnya kes berebut boyfrend dan persaingan merebut jawatan di sekolah mahupon di tempat kerja .. lebih baik korangg kenal pasti dulu punca perselisihan faham tersebut dan selesaikan dengan berhemah ..

2. MUSUH JANGAN DICARI
bila terjadinya perang dingin , secara automatik korangg seboleh-boleh akan mengelak daripada berjumpa dengan sahabat kan ? mesti rasa nak marah saja kan .. masalahnya ia mampu tak korangg mengawal emosi agar orang lain di sekeliling tidak terkena tempias kemarahan korangg tuh ?? bak kata pepatah , " rezki jangan ditolak , musuh jangan dicari " ..

3. ACUH TAK ACUH
masalah tak akan selesai jika kedua-dua belah pihak bersikap keras kepala dan merasakan dirinya betul  .. padahal bila konflik tersebut berterusan hingga bertahun-tahun , ia sudah jadi terlalu lambat untuk bertindak .. waktu tu baru tahu nak menyesal .. lebih baik korangg bertindak menjernihkan keadaan kembali dengan cepat  sebelum ia menjadi tepu ..

4. BERANI TANGGUNG RISIKO
memang benar , setiap orang pasti rasa takut dan tidak yakin untuk memulakan proses berbaik semula .. mungkin takut dengan reaksi yang bakal diterima daripada sebelah lagi pihak .. walau apa pon , itulah risiko yang terpaksa korangg hadapi demi menyelamatkan hubungan .. jika kedua belah pihak berkeras hati , masalah tak akan selesai .. pedulikan apa reaksinya asalkan korangg sudah melakukan apa yang sepatutnya .. dengan meminta maaf korangg sudah melaksanakan tanggungjawab korangg .. sekarang terpulang kepadanya untuk memaafkan atau tidak .. ingat ! mengalah belum tentu kalah ! :)

4. LUAHKAN YANG TERPENDAM
hindari sindir meniyindir dan fitnah .. ia akan memburukkan lagi keadaan .. tindakan paling bijak adalah bersemuka dan meluahkan segala isi hati yang terpendam .. pertengkaran mungkin berlaku , tapi itu lebih baik kerana akhirnya korangg akan lebih menghargai sahabat ..

huhu sorry kalau korangg penat bace entry nieh hehe .. jadi korangg fikir-fikir kan lahh yang terbaik okayy .. good luck ! wassalam :)

Sunday, August 19, 2012

1 syawal

Assalamualaikum .. hehe .. hari nieh dah masuk satu syawal kann ?? wahh bestnyee .. nak kutip duet raya banyak-banyak lahh hihihi .. haha time-time raya-raya nieh ponn sis sempat lagi update post kann ? haha ade mase terluang then idea nak membebel dekat blog nieh ponn tengah full heheh .. tape kann sis nak bebel kejap ? elele bio lahh nieh kann blog sis , so suke hati sis lahh nak tulis ape pon kann ? :p hehe .. jangan marah .. hurmm .. bercerita tentang satu syawal nieh sis makan banyak sangat rendang dengan lemang .. hehe .. tapi kann , ketupat sis tak sentuh langsung lagi hari nieh .. haha nak tahu sebab ape ? sebabnye tade ketupat tuh yang tak pegi melantak hahaha .. amboi sukeenyee sis celoteh kann ? well biasa lahh hari raya semua orangg mesti mau happy-happy punya kann ? huhu .. 'selamat hari raya hari untuk kita bersuka ria .. selamat kami ucapkan untuk kita hingga sampai tahun depan .. " opsss sorry terlebih over kejapp .. hehehe .. maafkan saya ^_^ jangan buat muke angry yee nanti tak handsome kalau yang perempuan nanti tak comell .. :P hehe .. raya pertama nieh sis serba hitam .. huhuh .. nak tengok gambar raya sis ? bolehh .. tengok dekat facebook ade dekat blog nieh ponn ade jugak tapi sis upload sikit jee dekat blog nieh .. hehe .. okayy lastly nak cakap salam lebaran semuaa :)

raya jee ..


huhuh dapat duet ray sukee :D

bersama sepupu rapat nabila

selamat hari raya ..

Saturday, August 18, 2012

SALAM AIDILFITRI ..

Assalamualaikum semua .. :) hehe .. pejam celik , pejam celik tahu-tahu dah nak raya kann ?? huhu .. hari nieh dah malam raya .. sis sekarang ade dekat kampung , melaka .. hehe .. hah sape orangg melaka ?? sepp sikit .. hihi .. tahun nieh sis pakai tema warna hitam .. huhu .. sape-sape yang warna hitam gak sepp lagi skaly .. hehe .. seronok sangat kann bile nak sambut lebaran nieh .. yelahh syawal nieh adalah bulan kemenangan bagi umat islam yang Tuhan hadiahkan untuk hambanya yang berjaya menunaikan perintahNya di bulan ramadhan bulan yamg mulia .. :) di mana hari raya nieh merupakan semua umat islam akan meraikannya tak kira tua atau muda , kaya atau miskin semuaa akan meraikannya dengan penuh kesyukuran .. :) di pagi raya semua orangg akan berpakaian serba cantik dan kemas kann ? heee seronoknya yang tak terkata lahh .. huhu .. ehh sis lupe lak nak tanya baju raya korang berapa pasang ? warna ape ? huhu .. kalau boleh janganlah shopping tuh terlampau banyak sangat belanja yee .. nanti membazir lakk .. hah budak tadika ponn tahu membazir tuh amalan syaitan .. jadi janganlahh kita amalkan .. di kesempatan ini saya sis farrah hanis ingin meyusun sepuluh jari dan memohon ampun selama korangg yang singgah dekat blog sis nieh ade yang terasa hati ke dengan post sis harap dimaafkan yee .. terima kaseh jugakk dekat yang rajin singgah blog sis nieh .. :) okayy akhir kata dari sis SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI , MAAF ZAHIR DAN BATIN .. wassalam :)


Monday, August 6, 2012

AJAIBNYA TANGAN IBU

assalamualaikum .. sehat ?? alhamdulillah .. jage kesihatan yer .. :) okayy hari nieh sis ade sikit nak share pasal ibu yang tersayang .. betapa besarnya pengorbanan seorang ibu kann ?? sape sayang ibu dye ? angkat tangan siket .. *angkat tangan* hehe .. sis orangg pertama angkat tangan , sebab sis sayang ibu sis jugak .. :P hehe .. tapi kann sis panggil ibu sis bukan "mama , ibu , mami , ataupon mak" sis panggil umi :) hahah .. panggil ala-2 arabic siket :P kui-2 .. okayy-2 kesian korangg kena tunggu sis bebel dulu .. hehe .. okayy bace lahh kat bawah nieh nanti korang paham sendiri okayy ? selamat merenung nilai seorang insan yang bergelar IBU .. :)




Tika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,
memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,

Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai..
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan
dengan penuh kasih sayang,

Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...
tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar,
ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang
ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?

Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan
untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.

Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi..
Hargailah dan sayangilah mereka selagi masih berkesempatan...


dah bace and faham kann ? okayy belajar lah menyangi ibu anda dengan sepenuh hati .. wassalam ..

                                                             ibu engkaulah RATU hatiku ...

Monday, July 30, 2012

cara nak tahu orang curi gambar kita di facebook atau blog

assalamualaikum .. hye semua .. tengok nieh pagi- pagi buta lagi sis dah update blog , hehe .. korangg dah baca kann ape yang nak sis share ngn korangg pada hari nieh ?? biasanya orangg yang gambarnya dicuri nieh orangg panggil "hotstuff" betul kann ?? :) .. nieh lahh yang orangg panggil FAKE ! si palsu .. sekarang nieh bukann artis jee yang ade fb fake tapi orangg bese pon ade jugak kann ?? huhu .. sorry terbebel panjang pulak ! hehe .. maafkan sayee .. jom baca cara-cara kat bawah nieh :

mula-mula korangg pegi dekat sini dulu http://www.tineye.com/



okayy .. orait ! korangg nampak tak dye tulis (upload your image) dengan (enter image address) nampak kann ? okayy korangg pilih lahh mana satu yang korangg nak sama ada upolad image ke atau korangg nak masukkan url image korangg tuh .. then lepas tuh korangg tekan search ......
okayy lepas tuh korangg pon jumpa lahh sape yang curi picture korangg tuh .. hehe .. lepas niehh habis dah tahu korangg hentam lahh si fake tuh .. ! :P huhuhu .. SELAMAT MENCUBA ! wassalam :)

Friday, July 27, 2012

SALAM RAMADHAN

assalamualaikum semua .. lame dah sis tak update blog kann ?? yelahh busy sangat nieh baru ada masa nak berbloggingg .. hehe .. :) pejam celik pejam celik dah lapan hari umat islam berpuasa kann ?? sorry sis baru nak update pasal ramadhan .. hah kepada lelaki ingat puasa mesti wajib penuh awak tuh tak ada istilah "datang bulan" okayy .. so puasa lahh penuh-2 then jangan tinggal terawih .. huhu .. yang perempuan nieh lain siket sebab perempuan nieh Tuhan jadikan istimewa ! wahhh !! nieh yang nak bangga kejap nieh .. siapa-siapa yang ade adek kecik baru umur 5 tahun tuh ajar lahh adek korangg tuh puase okayy .. sebab kena belajar dari kecik-kecik lagi kalau tak , sampai ke tua nanti dye adek-adek tuh susah nak puase -_- !
okayy di bulan yang penuh mulia nieh korangg semua jangan lahh buat perkara yang di katakan dose .. okayy i mean korangg faham-faham sendiri lahh okayy .. ade otak fikir-fikir kan lahh ..
kata rasulullah bulan rejab bulan ALLAH ,bulan syaaban bulanku , dan bulan ramadhan bulan umatku .. jadi banyak-banyak kan lahh buat amal ibadah yeww ! :D .. okayy sis tak nak bebel panjang-panjang sebab sis puase so kang dahaga susah lakk .. :p hehe .. lastly sis nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa .. salam ramadhan .. wassalam :)

Sunday, July 15, 2012

9 ayat maut seorang perempuan

assalamualaikum .. hehe semua sehat ?? kalau sehat bagus lahh .. ALHAMDULILLAH ! :) hah hari nieh sis ade artikel yang menarik nak di share bersama korangg .. terutamanya pada kaum lelaki .. hehe .. sebab title dye pon cube lahh korangg bace sendry dekat atas .. ehehe .. okayy jom bace :)




1. Ok. Fine! Wanita selalu menyebut perkataan ini jika merasa diri mereka betul dan ingin mengakhiri pertengkaran. Lelaki perlu diam. Tak perlu bersuara jika ingin meredakan keadaan.

2. Bagi saya 5 minit Hah! Ini memang selalu berlaku. Lebih-lebih lagi kalau nak bersiap keluar pergi jalan-jalan. Amboiiiiiiii. Bukan main lagi nak melaram dan mekap. 5 minit yang mereka cakap sebenarnyer bermaksud 5 jam. Dalam 5 minit yang mereka cakap, lelaki sempat pegi lepak kedai mamak layan bola, balik rumah balik.

3. Tak ada apa-apa Ayat ini menunjukkan wanita sedang cuba untuk bertenang dan cuba menyembunyikan sesuatu. Mereka menyimpan perasaan marah dalam hati sebab tak nak memulakan pertengkaran. Biasanya pertengkaran seperti ini berakhir dengan aman.

4. Pergilah buat! Tadi kata nak sangat! Ini adalah cabaran bukan kebenaran. Wanita sebenarnyer tidak memberi kebenaran tetapi hanya ingin menduga lelaki. Jadi, jangan buat.

5. Keluhan kuat Ini sebenarnya adalah satu ayat. Wanita akan bertindak sebegini jika mereka merasakan tiada guna menghabiskan masa untuk bertengkar berkenaan perkara yang tidak patut dan tiada penting baginya

6. Tak apa lah Jika wanita berkata demikian, bermaksud mereka berfikir dalam-dalam tentang bagaimana dan bila anda menerima akibat kesilapan anda.

7. Terima kasih Wanita berterima kasih kepada anda dan jangan persoalkannya. Jawab saja “sama-sama”. Tetapi jika wanita berkata “terima kasih banyak-banyak ye!”, itu bermakna wanita bukan berterima kasih tetapi menyindir lelaki. Jadi, jangan jawab “sama-sama”… hehehehe

8. Apa-apa aja lah! (atau dalam bahasa inggeris, whatever!) Ini adalah cara paling sopan bagi wanita untuk mengatakan F**K You!. Jadi awas ..jangan dapat ayat ini wahai lelaki.

9. Jangan risau, saya dah tau macam mana nak buat Wanita berkata demikian selepas mereka berkali-kali menyuruh lelaki berbuat sesuatu perkara tetapi akhirnya mereka yang buat sendiri.


huhu .. okayy dah bace ?? faham kan nak buat macam mane sekarang kalau ayat-2 macam nieh keluar dari mulut seorang perempuan .. hehe .. okayy selamat mencuba !

Monday, June 11, 2012

APA YANG LEBIH BAIK ?

assalamualaikum .. huhu .. lame dah sis tak update blog kan ? hehe .. yelahh nak buat macam mane .. sis busy sangat-2 .. tade mase nak fokus dekat blogger je .. hehe .. hari nieh sis tade nak buat ape jadi sis ade sket artikel yang nak dikongsikan bersama kawan-2 .. okayy selamat membaca .. :) Setiap hari, dimana sahaja dan oleh siapa sahaja sering mengungkapkan rangkai kata




‘Hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini. Rangkai kata motivasi ini boleh dihafal oleh pelajar tadika kerana memang ringkas, mudah diingati dan diungkapkan. Andainya tidak difahami ‘apa yang lebih baik’ nescaya ungkapan itu hanya menjadi slogan halwa telinga. Sedap didengar tetapi kosong dari pengertian. Sama macam kita mendengar lagu Hindustan yang melodinya amat menarik tetapi kita tidak faham makna lirik lagunya. Kalau lirik lagu Hindustan itu mengutuk kita, pun kita masih mengangguk seronok mengikut rentak lagunya. Claus ringkas ini kalau kita tanya apa maksudnya kepada seratus orang, mungkin kita akan mendapat seratus jawapan yang berbeza malah mungkin bercanggah. Oleh yang demikian, elok rasanya ada pihak yang memberi penjelasan kepada semua agar ianya tidak tinggal menjadi lirik lagu ‘Hindustan.’ Disini saya juga tidak bercadang menghuraikan panjang lebar mengenai berbagai aspek yang perlu sentiasa meningkat ditahap yang ‘lebih baik.’ Saya sekadar mahu memberikan
aspek-aspek yang sewajarnya diberi tumpuan untuk peningkatan dari semasa ke semasa diantaranya:


1:Iman. Perlu diusahakan hingga sampai ke peringkat yang disebut oleh Allah swt dalam Surah Al Anfaal ayat 2, bermaksud, ‘Sesungguhnya orang yang benar-benar beriman iaitu apabila disebut nama Allah gementar hatinya.’ Allah swt sebut satu sahaja sifat orang beriman sebagai contoh iaitu rasa gementar. Sedangkan rasa bertuhan itu tidak terhingga banyaknya.

2:Taqwa. Berusaha agar hati benar-benar memelihara, menjaga dan mengawasi hubungan dengan Tuhan setiap masa. Kesan dari itu hingga menjadi seorang yang taat dalam taat. Ertinya batin yang kuat rasa bertuhan dan rasa kehambaan. Manakala zahirnya tunduk dan taat kepada Allah swt dengan bersyariat.

3:Nafsu. Segala keinginan dan kemahuan hendaklah dijinakkan, ditundukkan, dikawal hingga selaras, selari dan sesuai dengan kehendak Allah swt. Perlu berusaha mencapai tahap nafsu mutmainnah, nafsu atau keinginan yang tetap, tenang dan tidak lagi goyah melainkan semuanya positif selaras dan selari dengan suruhan dan kehendak Allah swt.

4:Ilmu. Perlu bersikap rajin dalam menguasai berbagai ilmu pengetahuan. Namun jangan tertinggal menguasai ilmu asas atau ilmu fardhu ain yang menjamin segala ibadah serta ketaatan kepada Allah swt itu sah.

5:Akhlak. Maksud akhlak ialah tingkah laku, sikap, tabiat, perangai, perlakuan, adab sopan, budi pekerti dan tindak tanduk yang baik, cantik serta indah yang dapat dilihat dengan mata kasar. Akhlak itu adalah sikap yang datangnya dari hati yang subur sifat-sifat mahmudah seperti adil, sabar, tawadhuk, pemurah, redha, tawakkal, ikhlas, zuhud, qanaah, muhabbah.

6:Kasih sayang. Ini merupakan rukun bermasyarakat. Adanya kasih sayang maka masyarakat akan hidup bahagia, aman damai, tenteram dan harmoni. Rasulullah saw bersabda maksudnya, ‘Tidak sempurna iman seseorang itu hingga dia mengasihi saudaranya seperti dia mengasihi dirinya sendiri.’ Ini bererti kasih sayang itu berlaku antara dua pihak secara timbal balik. Demi membina serta menyuburkan kasih sayang dalam masyarakat perlu diusahakan ciri-ciri berikut di antaranya: *Terjalin hubungan saling berlemah lembut. *Boleh berunding. *Mudah bermuafakat, sepakat dan seia sekata. *Saling bela membela. *Saling bertolong bantu. *Saling berlapang dada. *Saling bertolak ansur. *Saling bertimbang rasa. *Saling berkorban perasaan. *Saling mudah mesra dan mudah dimesrai. *Rasa bersama dan berkongsi perasaan. *Saling bekerjasama dalam aspek yang dituntut untuk sama-sama berbuat.

7:Ibadah. Terdapat ibadah khusus yang wajib ditunaikan. Meninggalkan ibadah khusus yang wajib itu boleh jatuh kepada dosa besar. Ada ibadah sunat yang digalakkan beramal dengannya. Ada ibadah umum iaitu semua pekerjaan harian boleh dijadikan ibadah asalkan beserta syarat-syaratnya iaitu niat, perlaksanaan, natijah, mengikut syariat dan tidak sekali-kali meninggalkan fardhu ain.

8: Kemajuan diri, keluarga, masyarakat dan negara. Aspek ini tidak perlu dihuraikan kerana setiap hari memang dilakukan oleh semua pihak tanpa jemu dan tanpa henti. Malah aspek ini yang terlalu sangat diberi perhatian hingga mengakibatkan ketidakseimbangan antara spiritual dan material. Apabila tidak seimbang maka terjadilah ibarat pokok yang rimbun tetapi akarnya reput, tanpa dilanda ribut pun boleh tumbang sendiri. Ini sama ertinya apabila materialnya maju tanpa spiritual, maka sangat mudah terjerumus ke arah derhaka kepada Allah swt. Bukan salah kemajuan tetapi yang salahnya ialah orangnya yang tiada spiritual. Ibarat kapal yang patah kemudi maka berlayar hanya mengikut arus gelombang tanpa destinasi.

Sunday, April 15, 2012

PANDUAN SOLAT SUNAT CARA NABI S.A.W.

assalamualaikum .. ape khabar semua ? sis harap semua sihat-2 .. kalau sihat tuh alhamdulillah lah .. :) okay sis tnak banyak cakap sis cume nak share kat korangg semua panduan solat sunat cara nabi s.a.w :)

SOLAT TAUBAT

Apabila seseorang itu telah melakukan kesalahan ataupun dosa-dosa maka hendaklah dia segera memohon keampunan, bertaubat dan kembali kepada jalan yang diredhai Allah Subhanahu wa Ta’ala. Hal ini telah diperintah oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala sebagaimana firman-Nya:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا عَسَىٰ رَبُّكُمْ أَنْ يُكَفِّرَ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ
وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يَوْمَ لَا يُخْزِي اللَّهُ النَّبِيَّ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ
نُورُهُمْ يَسْعَىٰ بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Maksudnya:
Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan " Taubat Nasuha", mudah-Mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, pada hari Allah tidak akan menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama-sama dengannya; cahaya (iman dan amal soleh) mereka, bergerak cepat di hadapan mereka dan di sebelah kanan mereka (semasa mereka berjalan); mereka berkata (ketika orang-orang munafik meraba-raba dalam gelap-gelita): "Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu". - Al-Tahriim [66] : 8

Di antara perkara yang disyaria’tkan bagi mereka yang ingin bertaubat adalah mengerjakan solat Taubat.

وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ
وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَىٰ مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ

Maksudnya:
Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya) (Aali Imran (3) : 135). - Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab Tafsir al-Qur’an, no: 2932.

v WAKTU PERLAKSANAANNYA

Solat Taubat ini sebaik-baiknya dikerjakan sesegera mungkin setelah seseorang itu melakukan apa jua jenis dosa dan ingin bertaubat darinya. Ianya boleh dilaksanakan walaupun pada waktu-waktu yang diharamkan solat. Menurut Syaikh al-Islam Ibnu Taymiyyah rahimahullah di dalam Majmu’ al-Fatawa (jilid 23, ms. 215):

Seorang Muslim boleh sahaja mengerjakan solat Taubat pada waktu terlarang sebab taubat harus segera dilaksanakan setelah seseorang terjerumus ke dalam dosa, sementara untuk mengerjakan solat dua rakaatnya adalah hal yang disunnahkan. – rujuk Sholaatul Mu’min karya Sa’id bin ‘Ali bin Wahf al-Qahtani, ms. 317-318.

v RINGKASAN TATACARA MENGERJAKAN SOLAT TAUBAT

Rakaat Pertama
1) Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Taubat
2) Takbiratul Ihram
3) Doa Iftitah
4) Membaca surah al-Fatihah
5) Membaca Surah al-Qur’an
6) Rukuk
7) Iktidal
8) Sujud
9) Duduk antara dua sujud
10) Sujud kali kedua
11) Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua
1) Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10)
2) Duduk untuk tahiyyat akhir
3) Memberi salam ke kanan dan ke kiri

Monday, April 9, 2012

20 Perkara Yang Membuatkan Wanita Membenci Lelaki

assalamualaikum .. holaa semua .. thanks kepade yang sudi singgah kat blog sis .. hehe ... huuu .. ary nieh sis ade entry yang menarik untuk korangg semua .. jom bace :)



1. MENINGGIKAN SUARA
Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

2. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.

3. SUKA ‘CUCI MATA’
Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

4. MENGONGKONG
Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka… Macammana tu?

5. EGO
Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

6. MENIPU
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

7. PERASAN
Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu… Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji…

8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih… Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

10. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

11. MATA DUITAN
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa…

13. PANAS BARAN
Aduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

14. KAKI MEROKOK
Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.

15. PENGOTOR
Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah… hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

16. GELOJOH
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?

17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

18. TIDAK TAHU MEGHARGAI
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

19. PUTAR BELIT
Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

20. SUKA KONTROL MACHO
Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga....

Saturday, April 7, 2012

pool live tour ..



assalamualaikum semua .. hewhew .. ary nieh sis tade artikel nak share kat korangg but sis just nak menaip atau pon nak membebel kat blog sis nieh pasal perangai sis yang memang minat giler ngn game pool live tour .. hah ? tahu tak ? mesti lahh korangg penah dengar kan game kat facebook tuh .. game nieh same macam orangg maen snuker .. huhu .. macam lelaki lahh sis nieh kan ?? huhu .. nak buat macam mana kalau sis dah suke main game tuh , so tade salahnye kan ? ape fikir lelaki je boleh maen game tuh ?? hey ! dekat game tuh tade pon dye cakap "game nieh khas hanya untuk lelaki je" hahah .. tade kan dye tulis macam tuh ? so sis punye suke lahh nak maen game ape pon .. hobi lahh katekan .. lagi-2 lahh kalau sis mane asek menang je .. wehh sape yang tak happy kalau dye menang , betul tak ? hewhew .. :p ecehh .. sis nieh nak tunjuk lagak ke hape ? macam pro je .. haha .. mule lahh tuh sis kalau otak tengah biol mesti akan jadi macam nieh .. merapu tak tentu pasal .. boleh dikatakan masuk air lah punye budak ! hahahah .. kalau korangg tak percaya pegi add facebook sis then , tengok ape yang sis merapu kat status sis tuh .. huhuh .. ehem2 kalau nak korangg nak tahu best ke tak cube try maen game nieh okay ? :) .. hehe .. okayy lahh kawan-2 sis tak tahu lah nak bebel ape lagi .. setakat nieh je yang sis mampu bualkan dekat blog nieh , lain kali sis upadate lagi .. assalamualaiku semua .. take care ! :)

3 cara gaya hidup sihat !

assalamualaikum .. holaaa .. :) hui ~ tengah-2 malam macam nieh tibe-2 sis nak update blog plak ! mimpi ke ape ?? hahah .. abaikan semua tuh .. yang penting sis dapat kongsikan bersame korangg semua ape yang sis tahu .. right ? :) okay .. nak tahu ape dye 3 gaya hidup sehat tuh ?? mehh .. bace same-2 .. :)




1) kurus tanpa menyeksa diri ..

sayur umumnya akan membuatkan diri korangg lebih kurus 10 kg berbanding pemakanan daging .. hah ! tak perlu susah-2 nak diet ? lepas nieh korang cube try okay .. :)

2) sihat itu penting !

memilih untuk makan sayur akan mengurangi kemungkinan korangg terkena serangan penyakit jantung , kanser , diabetes , dan tekanan darah tinggi .. penggemar sayur jugak akan hidup lebih lama , iaitu 7 tahun berbanding pemakanan daging .. hah nampak tak beza dye ? jom makan sayur banyak-2 .. :D

3) celebrity style ..

kini dah bape ramai artis yang memilih gaya hidup sihat dengan sayur , mybe salah satu sikap yang sebegini patut kita semua ikot :)

Friday, March 16, 2012

RAJA LAWAK MUSIM KE-6 AKHIR ..

HYE .. assalamualaikum sume .. ary nieh 16 mac 2012 .. hah msty ramai yang tahu kan nieh tarikh ape ?? hehe .. ary nieh raja lawak 6 final .. hehe .. sis minat sgt tengok rancangan nieh .. sebab kalau kite tak tahu ape dye ketawa bermakna hidup kita akan sentiase tension jea .. jadi ape salahnye kalau sekali-sekala kite hiburkan aty yang tengah sedih ke ape kan .. hehe ..


okayy sis nak ingatkan korang kepade sesape yang minat rancangan nieh jangan lupe saksikan RAJA LAWAK MUSIM KE-6 AKHIR .. pade pukul 10 malam di saluran astro warna .. okayy lahh kawan-2 sis nak pegi tengok dah nak dekat start .. okayy see you :)

Tuesday, March 13, 2012

nak tahu sape UNFRENDS kite di FACEBOOK ??

assalamualaikum .. ape kabar sume ? sehat ? kalau sehat meh bace entry sis yang nieh jap .. okay kali nieh sis nak share sket kat rakan-2 di facebook mahupon di blogger .. msty ramai yang teringin nak tahu kan sape yg unfredns kite atau pon block kite ?? hehe .. okay kalau nak tahu jom ikot step kat bawah nieh .. opsss .. sebelum tuh sis nak bagitahu awal-2 bnde nieh hanya berkesan untuk yang pakai "GOOGLE CHROME " sahaja .. bace betul-2 tau .. hehe .. okay jom ikot step kat bawah nieh :

step 1 : mule-2 korang buka website nieh -->http://www.unfriendfinder.com/download
pastu korangg tekan download install kat bawah nieh

korangg tekan tuh dan mybe dye akan kluar mcm nieh tekan continue je ..

lepas tuh kluar msg box , klik install tw ..

tunggu masa dalam 5.32 saat terus automatic akan install dalam chrome korangg ..

sekarang korang refresh facebook korangg , tadaaa akan jadi macam nieh ..

hehe .. hah tunggu ape lagi serbu ler orangg yang buat korang macam tuh .. hehe .. okay SELAMAT MENCUBA ! :)

Wednesday, March 7, 2012

BAHAGIA

assalamualaikum .. hye kawan-2 ingat lagi tak pasal sis update yang sis dah putus kawan ary tuh ?? :) hehe .. sekarang sis happy sangat-2 sebab sis dan udin sekarang dah berbaik !! ALHAMDULILLAH !! terima kaseh Tuhan kerana kau telah buat aku dan udin berbaik dengan tanpa aku duga yang perkara semua nieh akan terjadi .. sis bersyukur sangat-2 bahagia yang tak terkira ! hehehe .. over exited kejap .. :D ..


ape-2 pon sis nak mintak jasa baek kawan-2 semua supaya doakan sis dan udin akan jadi sahabat selamanya .. aminn .. kami sekarang dah jadi B.F.F. hehehe .. maksudnya BEST FRENDS FOREVER ! sahabat selama-2nya :) .. dengan itu aku mohon kau bantulah aku jaga persahabatan nieh ya ALLAH .. :) okay lahh kawan-2 sis tak banyak celoteh sangat ary nieh sebab sis dalam keadaan terlampau bahagia sehingga tak terkata :) .. okay wasssalam ..

petanda hati kita keras ..

assalamualaikum sume .. hye .. sehat ? kalau sehat mai bace blog sis jap .. hah ! ary nieh sis ade artikel yang menarik untuk sharing dengan korangg .. jom bace kat bawah nieh :


Hati adalah sumber ilham dan pertimbangan. Ia juga adalah tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan.
Hati merupakan sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.
Abu Hurairah r.a. berkata, "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".




Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:

Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan.

Terutamanya malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunat. Allah telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud :

"Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." - [Surah At-Taubah:54]

Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran.

Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali. Mereka juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah S.W.T memberikan peringatan :

"Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku." (Surah Al-Qaf, ayat 45)

Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat.

Segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.

Kurang mengagungkan Allah.

Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah diperlekehkan orang lain, tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.

okayy lahh kawan-2 itu saja yang nak sis kongsikan pade ary nieh .. nty sis update yang lagi menarik ! okay .. wassalam ..

Wednesday, February 29, 2012

60 Fakta Mengenai Lelaki Yang Perempuan Wajib Tahu !

assalamualaikum sume .. hew hew .. hehe ary nieh sis nak update sket artikel yg menarik untuk korang yang perempuan harus bace ! :) ecehh .. marah nampak ! haha .. gurau jea .. okayy korang nak tahu ape dye ? meh dekat-2 kite bace same-2 kt bawah nieh ek .. :


1. lelaki tidak benar-2 memilih gadis yang cantik .. dorangg lebih suke gadis yang pembersih dan kemas ..

2. lelaki paling becni bile awek dye kena ngorat .. heheh :P

3. seorang lelalki boleh terpikat dgn gadis dalam mase 1 minit dan lupekan gadis dgn begitu saje .. hah ! ingt tuh .. jage-2 tau !

4. kalau seorang lelaki tuh cakap dye tak paham korangg , tuh maknenye korang tak berfikir seperti dye ..

5. "awak buat ape tuh ? " ataupon "awak dah makan ?" soalan yang bese pertame seorang lelaki bertanya di telefon hanya untuk elakkan dorang cakap GAGAP .. :D

6. mungkin lelaki suke ngorat gadis sepanjang hari , tapi ....... sebelum dorang tidow dorangg akan ingat gadis yang dorangg sayang ~

7.kalau lelaki tuh betul-2 suke kan korangg .. dye akan lupekan perangai buruk korang :)

8.hah ! lelaki nieh senang cair bile tengok senyuman seorang gadis , so always smile ! :)

9.lelaki akan buat ape saje untuk dapatkan perhatian gadis yang dorangg suke tuh ! hehe ..

10.lelaki paling benci bile korang borak pasal ex boyfrend korangg .. so forget it yer yg dah lepas ..

11.hah kalau korang nak tahu lelaki nieh pon boleh menangis gak tau !

12.jangan suke api-2 lelaki .. haha dorang nieh mudah marah dan akan mengamuk ! percayelahh .. walaupon dye tuh nerd ..

13.lelaki tidak dibuai mimpi dan terlalu mengharap ..

14.kalau korang dah sentuh hati seorang lelaki ini mungkin tade jalan untuk kembali ..

15.seorang lelaki mampu mengorat dgn beribu cara .. tapi dorang besenye gagap bile bercakap dgn perempuan yang dorang suke ..

16.lelaki benci gay !!

17.lelaki sayangkan ibu mereka ..

18.korangg tak akan faham lelaki , kecuali korangg dgr cakap dye ..

19.jika lelaki katakan yg dye mencintai korang seumur hidup , tuh mknye dye betul-2 ckp mcm tuh ..

20.Hati-2 Lelaki mampu menyebarkan gosip keseluruh dunia lebih pantas berbanding perempuan ..

21.perempuan adalah kelemahan lelaki ..

22.lelaki sangt terbuka tentang diri dorangg ..

23.ade baiknye korang uji dulu lelaki dahulu , sebelum korangg percaye kt dorangg ..

24.tidak ade lelaki yang jahat ketika bercinta ..

25.lelaki akan betul-2 kagum ngn gadis yang dorang suke , meskipun gadis tuh tak secantik mane ..

26.kalau seseorang lelaki ceritkan masalah kat korangg .. ini bermakne dorangg perlukan seseorang untuk mendengar cerita dye .. tyah bagi nasihat pon .. sekadar dengar je .. :)

27.lelaki cinta gadis yang menggunakan otak dikepala lebih dari gadis otak di kasut ..

28.lelaki boleh berbual tentang apa pun ..

29.lelaki tidak boleh menyimpan rahsia yang perempuan beritahu mereka ..

30.lelaki berfikir terlalu banyak ..

31.fantasi lelaki tidak terbatas ..

32.ketinggian seorang perempuan tidak penting tetapi berat amat penting bagi lelaki ..

33.lelaki cenderung lebih serius dengan hubungan mereka dan menjadi terlalu cemburu ..

34.ketika seorang gadis membuat lelaki menempuh pelbagai halangan selama bercinta, sukar baginya untuk melepaskan gadis itu ..

35.korang perlu memberitahu lelaki apa yang korang inginkan sebelum bersama dengan lelaki itu ..

36.ketika didatangi pelbagai kesulitan, lelaki lebih cenderung menyalahkan diri sendiri berbanding menyalahkan kekasihnya. Mereka juga mampu melukai diri sendiri secara fizikal ..

37.lelaki memiliki semangat yang kuat untuk berubah, tapi mempunyai keazaman yang lemah ..

38.lelaki mungkin adalah harimau dalam kumpulan sebaya mereka, tetapi mampu dijinakkan oleh perempuan ..

39.ketika seorang lelaki mengatakan dia akan tergila-gilakan gadis itu. Dia benar-benar maksudkannya ..

40.lelaki tidak benar-benar memiliki kata putus ..

41.ketika seorang lelaki mencintai korangg , dia memberikan yang terbaik dalam dirinya ..

42.jika seorang lelaki mula berbicara serius, ianya sangat penting !

43.jika seorang lelaki terlalu senyap, katakan sesuatu! Mungkin dia ada masalah ..

44.lelaki percaya bahawa tidak ada cinta pada pandangan pertama, dan kemudian menyedari pada akhirnya bahawa dia salah ..

45.lelaki suka perempuan yang bersikap keperempuanan ..

46.lelaki tidak suka perempuan yang suka pukul lelaki ..

47.seorang lelaki dapat mengetahui apakah gadis itu suka padanya tapi tidak pernah yakin kecuali gadis itu kata kepadanya ..

48.lelaki cinta gadis yang boleh memasak atau membuat kek. .... Amat-amat cinta ..

49.kawan baik teman lelaki anda tahu segalanya tentang dia. Gunakan peluang ini !

50.elaki lebih banyak bercakap daripada perempuan terutama ketika topik tentang perempuan ..

51.lelaki tidak memahami kenyataan "Get Lost" dengan baik ..

52.lelaki benar-benar berfikir bahawa perempuan adalah sukar dibaca dan mempunyai keputusan tak terduga tapi masih menyayangi mereka ..

53.setiap lelaki boleh menangani semua masalah-masalahnya oleh dirinya sendiri. Tetapi dia terlalu keras kepala untuk menghadapinya ..

54.lelaki merasa begitu keberatan ketika seorang gadis bersumpah ..

55.ketika seorang lelaki memandangmu, dalam kepala dia hanya ada 2 perkara. Mengutuk atau syokkan kamu ..

56.elaki tidak akan mencari nasihat dari seorang lelaki melainkan dari seorang gadis ..

57.jika seorang lelaki kata kamu cantik,lelaki itu suka anda ..

58.lelaki benci perempuan yang gedik ..

59.lelaki mencintaimu lebih dari kau mencintai dia JIKA dia serius dalam hubungan anda ..

60.anda benar-benar boleh mengatakan bahawa seorang lelaki memiliki niat yang baik jika anda melihat dia bersembahyang ketika keluar dating ..


hah ! dah bace ?? okay selamat berjaya sis ucapkan .. :)

Monday, February 27, 2012

18 Kata-kata Ringkas Dengan Makna Yang Mendalam – Katakannya

assalamualaikum sume .. sehat ? hehe .. kalau sehat bagus lahh .. hehe .. saye pon sehat .. okayy ary nieh ade sket yg nak saye kongsikan bersame kawan-2 .. reading okay :)



Sewaktu kita kecil, ramai di antara kita gemar berkata, “Kata-kata kamu tidak akan mengapakan aku” atau “Eleh, setakat ejekan atau kata-kata begitu pada aku, tidak langsung buat aku rasa apa-apa, lainlah kalau aku dibaling kayu atau batu”, atau “Mereka katalah apapun, aku tetap biasa saja”.

Jelasnya, ianya tidak memakan masa yang lama untuk kita menyedari bahawa kata-kata itu memberi kesan yang mendalam lebih dari yang kita sangkakan. Ianya mempengaruhi pemikiran, perasaan, tindakan dan keadaan minda kita. Malah kata-kata yang ringkas pun sering membawa maksud yang besar.

Cuba fikirkannya. Sama ada anda mahukan kerja idaman anda, memperbaiki persahabatan anda, menyelamatkan perkahwinan anda atau mengikat pekerja-pekerja anda, kata-kata yang anda pilih untuk dikatakan boleh memberi seribu perbezaan. Kata-kata ringkas, yang sering kita ambil ringan, mempunyai kuasa untuk melukakan atau menyembuh, untuk memberi inspirasi atau melemahkan, untuk membantu atau menyekat.

Di bawah adalah 18 contoh kata-kata kecil yang membawa maksud yang besar dalam cara yang amat positif.

1. Terima kasih.

Oleh kerana setiap dari kita ini mahu berasa diri dihargai, kata-kata penghargaan akan membuatkan hati rasa hidup dan dihargai. Perkataan seperti - Terima kasih, saya menghargai diri awak, saya rasa berterima kasih pada awak – kata-kata ini adalah makanan kepada jiwa

2. Saya maafkan awak.

Kita semua melakukan kesilapan dalam hidup. Tanpa disedari atau tanpa niat, kita mungkin melukakan hati kawan-kawan, anak-anak, rakan sekerja dan orang lain. Kata-kata kemaafan menyembuhkan luka di hati dengan membuang beban rasa bersalah yang melumpuhkan diri.

3. Saya sayangkan awak.

Barangkali mungkin pernyataan yang terbesar dalam kalangan yang lain, tiada bandingan untuk: “Saya sayangkan awak”. Kata-kata ini membongkar pemberian Ilahi yang paling fitrah, paling murni, paling suci terhadap manusia: kasih sayang. Hanya satu perkara sahaja yang boleh mengatasi kata-kata “Saya sayangkan awak”, iaitu dengan menunjukkan kasih sayang melalui perbuatan.

4. Saya sudah salah.

Beberapa kata-kata mempunyai kuasa untuk menyalakan sinar kemaafan, seperti pengakuan berani dan tidak mementingkan diri sendiri terhadap kesalahan diri. Apabila kita terluka, kita tahu bahawasa perkara yang telah lepas tidak boleh lagi diubah; namun pengakuan diri terhadap segala keperitan yang telah terjadi kerananya menjadi titik tolak ke arah masa depan yang lebih baik.

5. Awak cantik.

Apabila kita terasa diri tidak cantik, hodoh luaran atau dalaman, ianya amat bermakna apabila kita mendengar masih ada orang yang menganggap kita cantik.

6. Tak apa.

Apabila kita risau, terluka, runsing atau takut, kata-kata sokongan ini membantu membawa ketenangan kepada fikiran. Jika anda pernah menangis dalam dakapan rakan atau kawan anda, anda pasti tahu betapa rasanya untuk ada seseorang yang menyatakan pada anda bahawa segalanya pasti akan jadi baik.

7. Saya faham.

Sudah menjadi fitrah manusia untuk cuba memahami, maka tiadalah yang lebih mengecewakan daripada rasa diri disalah faham. Dalam masa kita terasa keseorangan, disalah fahami atau terasing dalam pendapat diri; seorang sahabat yang memahami adalah sangat-sangat dihargai. Kita tidak semestinya memerlukan orang lain untuk bersetuju dengan pandangan kita, tetapi kita perlu seseorang yang boleh mengatakan, “Saya faham. Saya mula nampak apa yang awak katakan. Saya faham maksud awak.”

8. Awak selamat.

Apabila kita terasa lemah dan takut, kata-kata ini mempunyai kuasa untuk mengembalikan rasa selamat dan perlindungan yang kita perlukan. Ketakutan boleh jadi penyakit pada minda, tetapi kata-kata selamat ini adalah sebahagian daripada penawarnya.

9. Saya mengagumi awak.

Adanya orang yang memandang tinggi pada anda, berfikir tingginya anda, atau terispirasi untuk menurut jejak langkah anda adalah sesuatu yang sangat memberi motivasi. Kata-kata kekaguman adalah memberi semangat, kerana ianya memberi rasa diri kita penting dengan mengingatkan kita bahawa kita memberi kesan kepada yang lain.

10. Saya sokong awak.

Apabila membuat keputusan yang sukar, yang mungkin atau mungkin tidak yang terbaik, ianya sangat bermakna untuk tahu bahawa ada orang bersama anda walau apa pun. Kenyataan seperti, “Saya bersama awak” dan “Saya sokong awak” memberi kita perangsang untuk bergerak ke depan dengan lebih berani.

11. Awak boleh lakukannya.

Apabila anda terfikir untuk berputus asa atau sedang melawan rasa sangsi pada diri, kata-kata perangsang boleh memberi makna yang cukup bererti pada anda. Macam ada sesuatu berkenaan mengetahui bahawa ada orang lain yang percaya pada anda yang menyuburkan semula kepercayaan pada diri anda yang sepatutnya anda ada.

12. Awaklah orangnya.

Kata-kata ini mengatakan saya pilih awak, awaklah orangnya untuk saya, awak istimewa. Tidak banyak perkara yang mengatasi perasaan yang terbit apabila mengetahui bahawa anda berada dalam kedudukan yang istimewa pada seseorang.

13. Ini semuanya untuk awak.

Kebanyakan hari-hari dalam hidup bukan semuanya kita lakukan untuk diri kita, tetapi kita tidak akan lupa hari-hari yang sememangnya untuk kita. Masa-masa seperti harijadi, perkahwinan dan hari graduasi; kita sangat-sangat merasakan bahawa ianya adalah hari-hari teristimewa buat kita. Ianya sangat mengembirakan untuk mempunyai rakan-rakan yang tidak mementingkan diri yang membenarkan hari-hari istimewa anda untuk menjadi 100% semuanya tentang diri anda.

14. Saya ada di sini untuk awak.

Jika perlu teman untuk menangis, anda tahu betapa berkuasanya kata-kata ini. Ianya mengingatkan kita bahawa kita tidak sendirian, bahawa ada orang untuk membantu kita mengharungi kesakitan, kehilangan, kelukaan dan segala kesukaran hidup. Orang yang nampak seperti hidup mereka berjaya pun memerlukan seseorang yang boleh dipercayai di samping mereka.

15. Kerja yang hebat.

Tahniah. Kerja yang hebat. Kerja yang sempurna. Sama ada kita akui atau tidak, kebanyakan kita seronok dengan pengikirafan dari mereka yang lain terhadap usaha-usaha kita. Kata-kata pengiktirafan dan puju-pujian menggerakkan kita untuk berbuat lebih lagi, berkerja lebih kuat dan memberi rasa harga diri.

16. Saya rindu awak.

Kita tidak mampu untuk sentiasa berada bersama dengan orang-orang yang kita sayangi dan cintai, namun ianya sangat bermakna untuk mengetahui diri kita dirindui semasa ketiadaan kita. Ini adalah satu cara untuk menyatakan, saya sayangkan kehadiran diri awak dan saya tidak mampu lagi menanti saat untuk kita bersama lagi.

17. Awak penting.

Kita semua mahu rasa diri kita penting buat seseorang atau sesuatu selain dari diri kita. Mendengar yang diri kita dihargai oleh orang lain, terutama pada masa anda terasa diri tidak berguna atau tidak penting, adalah sangat istimewa.

18. Maafkan saya.

Apabila hati sakit, permintaan maaf yang ikhlas membuka ruang untuk kemaafan dan berbaik semula. Saya minta maaf, tolonglah maafkan saya, saya mohon kemaafan – semua kata-kata ini menunjukkan pengakuan terhadap kerosakan yang dilakukan dan kemahuan untuk mengurangkan sakitnya.


Semoga anda kata-kata ringkas dengan makna yang besar ini bermanfaat untuk anda. Sepanjang anda meneruskan hari anda, bercakaplah dengan baik dan gunakanlah kata-kata ini, yang mana anda sendiri pun suka untuk mendengarnya. Akhir kata, ingatlah; orang tidak tahu bagaimana perasaan kita sehinggalah kita menyatakannya; jangan anggap mereka tahu. Selamat menjalani hari anda.

Saturday, February 25, 2012

5 fitrah sifat semulajadi lelaki

assalamualaikum .. hehe .. byk pulak kali nieh saye update .. maklumlah dah lame tak update blog nieh .. so jadi rindu nak update smpaikan terlebih banyak pulak .. hahah .. okayy korangg bace lahh ape yang saye update nieh :


1- TIDAK SUKA BERGOSIP

Bagi sesetengah orang, mengetahui perihal orang lain adalah penting. Apatah lagi jika ianya menjadi bahan bualan orang sekeliling. Katanya tidak mahu ketinggalan informasi. Bagi lelaki lain pula kisahnya. Lelaki lebih gemar menunjukkan reaksi berdiam diri terutamanya apabila membicarakan hal peribadi orang lain. Bagi lelaki, bergosip adalah sesuatu yang tidak berfaedah dan membuang masa. Mereka lebih gemar memilih utk menyiapkan tugasan sendiri daripada mengambil tahu informasi yang tidak di perlukan. Jadi kamu tidak perlu berkecil hati jika teman lelaki kamu tidak minat terhadap sebarang gosip yang ingin kamu perkatakan.

2- SHOPPING CUKUP MENYEKSAKAN

Orang perempuan, kalau bab bershopping memang tak payah disuruh. Kalau tak membeli pun, cukuplah sekadar cuci mata sahaja. Lelaki pula memang agak keberatan jika diminta utk menemani pasangannya keluar bershopping. Buang masa, antara alasan yang sering di suarakan. Apabila diminta pandangan tentang sesuatu barangan yang ingin di beli, reaksi yang di beri adalah secara acuh tak acuh sahaja. Mereka menganggap kalau tidak bershopping, masa terluang tersebut boleh di penuhi dengan aktiviti lain. Lelaki juga kurg senang kalau masa yang diambil untuk berbelanja sehingga berjam2 lamanya. Bagi lelaki tidak ada guna terlalu cerewet ketika memilih barangan.

3- GAGAL MEMBERI JAWAPAN SEPERTI YANG DIHARAPKAN

Sesetengah hal yang di bincangkan dgn pasangan ada kalanya memerlukan lebih perhatian dan tumpuan. Tetapi kebanyakkan lelaki lebih senang menjadi pendengar setia dan memberikan jawapan ala kadar sahaja apabila diminta pendapat mereka sedangkan dlm sesetengah keadaan. pasangannya tadi mmg memerlukan buah fikiran yang bernas utk membantunya menyelesaikan masalah yang dihadapi. Jadi sekiranya berhadapan dgn situasi ini lelaki seharusnya bersifat lebih matang dan bukannya membuatkan mereka jadi gila dgn perangai acuh tak acuh kamu.

4- PERLU PERHATIAN KETIKA SAKIT

Tanpa kamu sedari seorg lelaki sebenarnya sangat senang sekiranya dilayan sebaik mungkin ketika sedang sakit. Ketika sakit, lelaki sering merengek dan mengeluh ingin di belai dan segala-galanya disediakan. Ini jelas menunjukkan ketika sakit lelaki mengharapkan pasangannya menumpukan sepenuh perhatian terhadap dirinya. Tetapi awas!! Jangan sekali2 mempraktikkannya ketika mereka sihat. Jika tidak kamu akan mendengar keluhan seperti “kenapalah saya di perlakukan seperti seorang bayi”Lelaki akan lebih bosan sekiranya tindak tanduknya di atur oleh org lain.

5- BANGGA APABILA ADA YANG MENGGODA

Bila si dia keluar dating dgn kamu, tiba-tiba ada wanita yang mencuri pandang dgn satu pandangan yang penuh bermakna dan berminat. Dalam keadaan seperti ini lelaki akan berasa bangga dan merasakan saham masih tinggi walaupun sudah ada org di sebelah tetapi amasih ada yang menunjukkan minat. Bila berhadapan dgn situasi ini, untuk “cover line” dgn wajah selamba si lelaki akan berkata “Jangan bimbang I tak akan tergoda kerana I sudah ada U !!”…Tetapi penjelasan yang diberikan ini sebenarnya masih tidak cukup utk menyakinkan pasangan di sebelah, malah ada yang merasakan kedudukan mereka masih tidak selamat. Oleh itu, awasi mata kamu!!

hehe .. dah bace ?? okay SELAMAT MERENUNG :)

watak pengguna facebook .. yang mana 1 korang ??

assalamualaikum .. hehe ary nieh saye ade artikel baru yg nk update untuk ary nieh .. hope korangg pham .. jom layan jap :)


* MODEL : Tukar gambar setiap hari ..

* PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari ..

* OVER ACTING @ PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat)

* WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting!

* PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc)

* BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit

* BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status -.-'

* PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying okayy ..

* BUDAK HINGUSAN : Selalu menampilkan gambar dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut terbuka luas, tak takut ke lalat masuk dlm mulut ?)

* SHOWOFF : Nak makan pun siap ambil gambar dulu dan dibuat pic profile. MOTIFFFFFF ? :DD


hehe .. dah bace kan ? paham kea ? hahah .. rasanya kalau saye mybe yang wartawan tuh kot .. hahaha .. okayy enjoy layan ~ assalamualaikum .. :)

10 benda yang tidak boleh dibeli dengan wang ..

assalamualaikum .. hye sume dah lame hanis tak update blog .. hah okayy kali saye dah artikel yang menarik yang nak dikongsi bersame .. nak tahu ape dye ?? jom ! bace kat bawah nieh :



DUIT, di zaman materialistik sekarang ini, semua orang mahukan duit. Orang dewasa, remaja bahkan kanak-kanak kecil sekalipun kenal dengan sekeping kertas yang diberi nama “duit”. Memang duit penting dalam kehidupan, tanpa alat tukar ini kita tidak boleh memenuhi keperluan hidup. Duit membuatkan manusia melakukan perkara yang diharamkan, manusia menjadi rakus kerana duit, manusia pecah amanah, rasuah, merompak, melacur malah membunuh manusia lain kerana duit. Kejayaan orang di zaman kini juga diukur dengan banyaknya duitnya.

Tetapi walau bagaimana pentingnya duit, masih ada benda yang tidak boleh dibeli dengan duit.

1. Masa
Duit tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Setelah hari berganti, maka masa 24jam tersebut akan hilang dan tidak akan mungkin akan kembali lagi. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya.Begitu juga dengan tanggungjawab dengan Allah, jika kita terlepas waktu Subuh pagi tadi, ia tidak dapat ditukar dengan berapa juta pun wang untuk kembali ke waktu Subuh tadi.

2. Kebahagiaan
Memang kedengaran pelik, tapi inilah kenyataannya. Duit memang boleh membuat anda merasa senang kerana anda boleh bercuti mewah, memberi laptop dengan kemudahan yang sangat canggih, atau membeli kereta dan rumah mewah 8 tingkat sekalipun. Tetapi duit tidak boleh menghadirkan sececah kebahagiaan dari dalam lubuk hati kita. Berapa ramai orang kaya yang tidak boleh tidur walaupun dalam aircond yang sejuk dan dalam bilik yang super mewah yang katilnya berharga berpuluh ribu ringgit.

3. Kebahagiaan Anak
Untuk membeli makanana dan pakaian yang bagus-bagus untuk anak tercinta memang memerlukan duit. Tetapi anda tidak boleh menggunakan wang untuk memberikan rasa aman, tanggungjawab, sikap yang baik serta kepandaian pada anak anda. Hal ini memerlukan waktu dan perhatian yang anda curahkan untuk mereka dan amalan baik yang anda ajarkan. Duit memang membantu kita memenuhi aspek penjagaan, tapi waktu telah membuktikan bahawa keperluan asas tiap anak adalah berapa banyak masa yang diberikan orangtuanya, bukan “duitnya”.

4. Cinta
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang, akuilah hal ini benar. Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama. Itu sebabnya banyak pasangan yang berkahwin kerana duit, tidak bertahan lama atau pun tidak merasa bahagia.

5. Persahabatan
Untuk diterima oleh lingkungan pergaulan dengan sahabat, anda tak perlu duit. Apabila anda ingin diterima, fokuskan tenaga anda untuk membuat diri anda berharga bagi lingkungan sekitar dengan menjadi teman dalam suka dan duka.

6. Kesihatan
Kita memerlukan duit untuk membiayai rawatan dan membeli ubat, tapi duit tidak boleh menggantikan kesihatan yang hilang. Itu sebabnya pepatah lebih baik mencegah daripada mengubati .

7. Kejayaan
Beberapa orang memang ada yang mencapai kejayaan dengan menyogok, tapi ini adalah pengecualian. Kejayaan hanya berasal dari kerja keras, kemahuan, dan rezeki yang tertulis. Ada aspek kecil dari usaha menuju sukses yang boleh didapatkan dengan duit, misalnya mengikuti kursus atau membeli peralatan, tapi kejayaan lebih banyak berasal dari usaha yang anda lakukan sendiri.

8. Bakat
Kita dilahirkan dengan bakat tertentu. Dengan duit, yang boleh kita lakukan adalah mengasah bakat tersebut, misalnya belajar muzik. Namun para pakar mengatakan, untuk menjadi pakar di bidangnya, kita memerlukan bakat semulajadi.

9. Sikap yang baik
Banyak orang yang kaya raya tapi sikapnya kasar,sombong dan cakap besar. Tak sedikit juga orang yang sederhana yang tutur katanya sopan dan menunjukkan rasa hormat pada orang lain. Jadi, jumlah duit yang dimiliki bukan penentu sikap seseorang.

10. Kedamaian
Bila wang boleh membeli kedamaian, barangkali kita tak lagi mendengar tentang perang. Tetapi yang sering terjadi sebaliknya, duitlah yang menjadi sumber pertikaian dan permusuhan.

Friday, February 17, 2012

kisah benar ..

Seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US, memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus. Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Maklum hari sudah lewat. Berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut berjalan bersaorangan. Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang saudari kita ni boleh buat adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, saudari ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari. Tapi perempuan Muslim ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Muslimah ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu

Why dont you do anything to me on that night even though you know that I'm alone??

Perogol tu jawab: No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.?

Saudari ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

MORAL CERITA INI:

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dan memang Muslimah yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. (Kalau aurat terbuka malaikat pun malas dekat). Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

Ayat Kursi sememangnya adalah ayat pelindung yang mustajab?selalulah amalkannya. Bayangkan anda seorang yang selalu ingkar suruhan Allah, kufur dengan nikmatnya, sambil lewa beribadat. Dapatkah anda mendapat pertolongan sebegini dari Allah? Balasan Allah tu boleh datang semasa di dunia lagi. Di akhirat kelak memang pasti kerana itu janji Allah. Jadi, renungkanlah di mana level ?iman? kita sekarang ini. Wassalam.

Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya [Dari Abdullah bin ?Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan saya.semoga anda semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat.sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA.semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam??.

Sunday, February 12, 2012

♥ Idola Sebenar Kita ♥

“Sesungguhnya pada Rasulullah ikutan yang terbaik bagi kamu. Iaitu bagi orang yang mengharapkan (rahmat) Allah dan kedatangan Hari Kemudian, serta ia bannyak mengingati Allah”.

Muhammad Rasulullah, satu nama yang belum pernah dimiliki orang Arab sebelumnya. Peribadi yang mengesankan. Dia diakui sesiapapun, termasuk yang memusuhinya. Baginda lahir dengan membawa beribu cahaya kedamaian, keberkahan dan keselamatan. Baginda tumbuh menjadi pemuda luarbiasa. Sifat-sifat terpuji sangat menonjol menghiasi diri Baginda. Baginda pernah tiga hari berturut-turut menunggu seseorang di persimpangan jalan iaitu Abdullah bin Abi al-Hinsa yang lupa janjinya dan bertemu dengan Muhammad pada hari keempat secara tidak sengaja. Ketika bertemu, Baginda berkata: “Saya telah berada di sini selama tiga hari menepati janji-janji saya”. Tiada ungkapan marah, apatah lagi tumbukan atau pukulan. Ya Rasullah, betapa ingin kami mengikutimu…Baginda pernah mengejar pembeli unta-untanya kerana menyadari bahawa seekor dari unta yang Baginda jual itu ada cacatnya. Kemudian baginda mengembalikan harga unta tersebut. Kini, adakah kita temui peniaga yang sejujur ini? Ketika Ka`abah dibaikpulih, persengketaan berlaku sehingga keputusan diambil siapa yang pertama memasuki Ka`abah keesokan harinya yang berhak menjadi hakim. Baginda orang pertama memasuki Ka`abah. Terselah kebijaksanaan baginda dan tersiarlah keadilannya. Kini, adakah hakim yang seadil ini? Ya Rasulullah, bimbingan Allah sentiasa menyertaimu…

Ketika ayat pertama turun, babak baru muncul dalam hidup Muhammad al-Amin. Pulangnya kerumah meminta diselimutkan penuh ketakutan. Khadijah isteri tersayang menenangkan, membelai dan memberi perangsang. Kini, bersedihkah kita menjadi isteri semulia Khadijah? Misi Ilahi dilaksanakan seiring dengan kemuliaan akhlak. Tidak pernah mengecewakan sesiapapun yang bertanya atau meminta. “Ya Rasulullah, aku ingin masuk Islam tetapi tidak mahu meninggalkan zina…”, “Ya, tetapi bagaimana sendainya ibumu, makcikmu, kakakmu, adikmu atau puterimu dilakukan demikian oleh orang lain?". Menangis orang itu penuh keinsafan terhadap kebodohannya.
Begitu juga dengan kisah seorang yang pernah menghantar hadiah sebanyak 70,000 dirham kepada Baginda. Serta-merta wang itu diletakkan di atas tikar dan dibahagi-bahagikan kepada fakir miskin sehingga habis. Tiba-tiba datang seorang lelaki meminta bahagiannya. Baginda berkata: “Sekarang daku tidak punya apa-apa lagi, tetapi berhutanglah atas namaku, nanti aku jelaskan bayarannya?"

Adakah kita mencontohi Baginda, pernah Anas berkata: “Sepuluh tahun aku bekerja bersama Rasulullah, tetapi tidak pernah Baginda marah apalagi mengherdik saya”. Baginda pernah diminta Abu Hurairah untuk melaknati orang kafir lalu jawab baginda: “Aku di utus melaknati manusia tetapi sebagai rahmat untuk seluruh manusia”. Pemerintah yang mampu memperbaiki masyarakat seluruhnya dalam jangka waktu 23 tahun. Panglima perang yang tak kurang dari 27 kali memimpin medan jihad secara langsung. Baginda berada di barisan paling hadapan mengobarkan semangat pasukan. Dimanakah pemimpin yang berhemah tinggi dan berani menanggung risiko bersama rakyatnya?“Ruhbaanun Billaili Wa Fursaanun Binnahar" (Mereka adalah `abid pada malam hari dan singa di siang hari) demikian pasukan Parsi memberi julukan kepada pasukan Baginda. “Mengapa engkau terus beribadat sampai kakimu bengkak, ya Rasulullah? Bukankah Allah telah menyediakan syurga buatmu? “Tidak bolehkah aku bersyukur, ya Aisyah?”
“Ya Rasulullah, tak mampu kami melukiskan keagunganmu"

Peribadi yang unik dan menyenangkan, yang pernah membuat seorang nenek menangis tersedu-sedu...“Di Syurga kelak tidak ada penghuninya yang tua”. Semata-mata Baginda ingin mengingatkan manusia bahawa semua manusia akan kembali muda pada alam akhirat. Kelembutan peribadi agung ini membuatkan Ali bin Abi Thalib mengatakan: “Baginda seorang dermawan, amat dipercayai dan berbudi tinggi. Bersahabat dengan Baginda sangat menyenangkan. Seseorang yang pertama kali melihatnya akan terpesona dan kagum. Setelah itu orang itu akan mencintai Rasulallah”. Selawat dan salam yang tak terhingga ke atas baginda...

Benarkah Rasulullah sebagai seorang yang kita mulia dan agungkan? Yang kita dakwa sebagai idola agung kita? Yang kita kasih dan cinta padanya? Seperti seorang lelaki yang datang menemui Nabi dan berkata: “Ya Rasulullah! Sesungguhnya engkau lebih aku cintai dari diriku sendiri dan dari ibu bapaku. Ketika aku berada di rumah, maka aku akan sentiasa mengingatimu dan akan tidak bersabar hingga aku dapat bertemu denganmu. Apabila aku mengingati kematianku dan kematianmu aku menyedari sesungguhnya engkau akan dimasukkan ke dalam syurga, tidak akan dapat melihatmu.

Apabila kata-kata ini diungkapkan Rasulullah diam seribu bahasa sehingga turun firman Allah: “Dan barangsiapa yang mentaati Allah dan Rasul Nya maka mereka berada dikalangan mereka yang telah dikurniakan Allah nikmat iaitu para nabi, siddiqin, para syuhada’ dan para solihin. Itulah sebaik-baik teman”. (an-Nisa’ : 69) Ketika Baginda dihina, sunnahnya diperleceh diperendahkan. Sedangkan Baginda pernah bertanya pada para sahabat : “Beritahuku tentang makhluk yang mempunyai kedudukan tinggi dan mulia di sisi Allah? Jawapannya bukankah malaikat, bukan juga para Nabi malah juga bukan para syuhada’tetapi jawapannya: “Satu kaum yang datang selepas kamu dimana mereka beriman denganku walaupun mereka tidak pernah bertemu denganku dan mereka beriman dengan al-Qur’an. Mereka adalah makhluk Allah yang mempunyai kedudukan yang tinggi di sisi Allah. Mereka mempunyai iman yang kuat di sisi Allah pada Hari Kiamat.”

Pendusta atau pengkhianatkah kita sehingga kita melupakan jasa dan pengorbanan agung ini, sedangkan Baginda sentisa ternanti-nanti bertemu kita dengan ungkapannya: “Aku amat suka bertemu dengan saudara-saudaraku yang beriman denganku walaupun mereka tidak pernah melihatku”. Baginda yang begitu cinta kepada kita sehingga kalimah akhir dilafazkan sebelum baginda pergi bertemu Rabbnya “...ummati...ummati”

Dunia ini ibarat pentas lakonan...
Manusia itulah pelakon & pengarah utamanya...
Al-Quran & as-Sunnah itulah skripnya...
Malaikat itulah jurugambarnya...
Islam itu jalan ceritanya...
Qiamat itulah medan tayangannya...
Padang Mahsyar itulah tempat penganugerahannya...
Rasulullah S.A.W pelakon terbaiknya...
Allah sebagai juri hakimnya...
Syurga atau neraka itulah trofi hadiahnya...

Tuesday, February 7, 2012

♡ hati ♡

hati ...
dikau tidak pernah mengenali apa itu cinta sewaktu kecil ..
hanya mengerti keriangan yang wujud ..
bersama mereka yang dikau sayangi ..
tdak pernah mengerti apa itu sayang ..
walaupun sering kali diucap ..
tetapi engkau mulai mengerti apa itu perassan saban hari dalam kehidupan ini ..

oh hati ..
dikau mula berasa sunyi ..
mencari jawapan kepada tanda tanya yang berada dihati ..
adakah pengubat kepada kesunyian yang membelenggu diri ?
sememangnya itu adalah sesuatu yang tidak pasti ..

wahai hati ..
tiba-2 denyutan jantungmu berlari ..
hanya dia yang sedang berdiri di hadapanmu ..
dikau pun tidak pasti dengan keadaan ini ..
lalu engkau terdiam sepi ..

hatiku ..
itulah cintamu ..
dia yang membuatkan denyutan jantung sekuat ombak menghempas pantai ..
perasaan sunyi tidak lagi sendiri kerana ada teman disisi ..
dan kini dikau tidak bersendirian lagi ..
hati telah dimiliki .. ♡

Sunday, January 29, 2012

ALLAH tuhanku ..

Allah ,(Bahasa Arab: الله‎ Allāh, IPA: [ʔalˤːɑːh] ( listen)), adalah perkataan dalam bahasa Arab yang merujuk kepada Tuhan Yang Satu. Perkataan Allah ber asal Dari gabungan Al ilah Ilah bererti Tuhan maka Al dengan Ilah hasilkan perkataan Allah bermaksud Tuhan yang satu. Kata Allah adalah kata ganti nama khas yang khusus untuk merujuk kepada Tuhan Yang Esa, yang telah mencipta, mentadbir dan memiliki alam semesta ini beserta isinya. Kata Allah banyak dikenalkan didalam ajaran Islam, namun masyarakat Arab Kristian dan Arab Yahudi juga menggunakannya. Bagaimanapun kini, masyarakat Arab Kristian cuba menjauhkan penggunaan perkataan Allah dalam kitab suci mereka.[1]
Di Indonesia dan Malaysia, terjemahan Kitab Bible dalam bahasa tempatan menggunakan perkataan "Allah" bagi menggambarkan God the Father walaupun dalam pengucapan seharian mereka lebih gemar menggunakan perkataan "Tuhan", "Lord" atau "God".
Dalam terjemahan kitab Bible versi bahasa Melayu contohnya, perkataan "Allah" digunakan sebagai ganti kepada perkataan Bahasa Inggeris "God", dan ini masih lagi diperdebatkan. Impak jangka panjang jika ini dibenarkan adalah sangat besar dari apa yang sesetengah orang jangkakan, kerana terjemahan lain seperti the Pagan gods atau Zeus, King of the God boleh diterjemahkan sebagai allah-allah Pagan juga Zeus, Raja Segala Allah.
Perkataan Allah tidak boleh digunakan untuk menggambarkan jamak (banyak) atau melambangkan apa-apa jantina, atau dinamakan untuk apa-apa yang selain dari Tuhan. Asal perkataan Allah dari dua perkataan Arab; (Al-) yang memberi erti khusus dan (-ilaah) memberi erti Tuhan. Bagaimanapun terdapat pendapat yang berbeza dengan menekankan bahawa perkataan "Allah" itu kata khusus dan bukan terbentuk dari "al" dan "ilaah". Sebaik-baik translasi perkataan Allah itu ialah Tuhan yang Esa.
Mengikut kepercayaan Islam, Allah ialah Tuhan yang satu, yang disembah oleh umat Islam adalah Tuhan yang sama yang disembah oleh pengikut Yahudi, Nasrani dan seluruh umat manusia sebelum kedatangan Muhammad. Islam menolak penjelmaan Tuhan di dalam rupa bentuk manusia atau sesuatu apa jua pun.

Monday, January 9, 2012

DOSA YANG LEBIH BESAR DARIPADA BERZINA ..


ary nieh saye nk kongsikan skdit kisah psl dosa .. so kalau korang nk tahu ape dose yg lebih bsar daripade berzina tuh jom bace kt bwh nieh :


Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayung. Pakaianya yang serba hitam menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Kerudungnya menutup hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.


Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil memberi salam.

Maka terdengarlah ucapan dari dalam,
"Silakan masuk"

Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya
berderai tatkala ia berkata,
"Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya."

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut.

"Saya takut mengatakannya."jawab wanita cantik..

"Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah berzina".

Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak.

Perempuan itu meneruskan,
"Dari perzinaan itu saya pun... hamil. Setelah anak itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai... mati," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.

Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik,
"Perempuan bejad, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"...teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa..

Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu.. Bahkan ia tak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.

Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,
"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?"

Nabi Musa terperanjat.
"Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?"
Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril.
"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"

"! Ada!" jawab Jibril dengan tegas.

"Dosa apakah itu?" tanya Nabi Musa.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina".

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan
tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya.

Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.


Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah.


"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan."